Bildextra: Luleås nya löpartävling – på is

37 löpare kom till start i historiens första Luleå ice run på isbanan vid Norra hamn. Tävlingen är här för att stanna, om man ska tro arrangörerna Bergnäsets AIK.

I MÅL! Craig Philips lockades av tanken att springa på is. ”Det var jobbigt”, säger han glatt efter målgången.

I MÅL! Craig Philips lockades av tanken att springa på is. ”Det var jobbigt”, säger han glatt efter målgången.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-03-12 15:52

Medan en del promenerade, åkte skridskor eller bara satt och myste i den efterlängtade vårsolen fanns det andra som drog på sig joggingskorna och tog sig fram i ett betydligt högre tempo längs isbanan.

Tävlingen ska vara en liten "kick off" för den stundande joggingsäsongen, enligt arrangörerna.

Från Norra hamn kunde löparna välja att springa fram och tillbaka till Bergnäsbron, en sträcka på fem kilometer eller ge sig iväg till Gråsjälören och tillbaka, en sträcka på en mil. Antingen i motions- eller tävlingsklass.

Lulebåbon Annika Segerlund, som både springer och åker skidor, satsade på fem kilometer.

– Det är mest på skoj det här. Det är underbart väder i dag, säger Annika Segerlund innan starten som gick klockan 13 på lördagen.

För Bergnäsets AIKs orienteringssektion kan löpartävlingen bli ett sätt att dra in pengar till klubben. Agneta Bergelin, ordförande i orienteringssektionen Bergnäset AIK förklarar hur idén kom upp.

– Vi ville ha ett trevligt arrangemang och det var en av våra elitkillar som kom på att vi kunde ha en löpartävling på is, säger hon.

– Vi ska försöka att anordna det fler gånger och få det att växa och bli större. Helst skulle vi vilja ha det i samband med Luleå on ice, säger Richard Holmgren, som håller i sektionens ungdomssatsning.

Första löparen att gå i mål i historiens första Luleå ice run blev Magnus Tillqvist, Luleå, som sprang fem kilometer. Han bor på Mjölkudden, har testat banan tidigare och beskriver sig som en glad amatör i löparsammanhang.

På fötterna hade han dubbskor.

– Det går lite bättre med de här, säger han.

Hur var det att springa?

– Det var blåsigt fram till vändningen, sedan var det bättre sista halvan. Det var plant och skönt underlag, säger han.

Inte långt efter kom Craig Philips. Han körde inte med dubbskor – men var nöjd ändå.

– Det var jobbigt. Först var det kallt sedan blev det varmt men det gick bra. Det är en jätterolig grej att springa på is. Jag ville inte missa det här eventet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om