BILDEXTRA: Höst vid hav och land

Fritjof Stenvall, 21, krattar löv och drömmer om kommande spelningar med bluesrockbandet One man short. Han tycker att stämningen på kyrkogården är meditativ och inspirerande.

HÖSTDRÖMMAR. Fritjof Stenvall inspireras och drömmer om nya spelningar med sitt band när han krattar höstens färggranna löv på kyrkogården i Luleå innerstad.

HÖSTDRÖMMAR. Fritjof Stenvall inspireras och drömmer om nya spelningar med sitt band när han krattar höstens färggranna löv på kyrkogården i Luleå innerstad.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-10-08 10:00

Det ligger tjocka mattor av höstens löv på kyrkogården i Luleå innerstad. Fritjof Stenvall trivs med sitt jobb som en av åtta säsongsanställda trädgårdsarbetare. Den 15:e oktober jobbar han sista dagen och kan återvända hem till Jokkmokk där han är slöjdare och gitarrist.

– Det är fint här. Säsongen började i maj och jag har fått uppleva de olika årstiderna. Nu krattar vi ihop löven och sedan slutar vi. De fast anställda sköter vinterns snöskottning, säger han.

I fiskehamnen på Brändön drar Stefan Johansson, Luleå, upp Baskeri-båten som har tagit honom och hans fru till stugan på Långörarna från maj till nu, en vecka in i oktober.

– Hösten är fin på sitt sätt men det är tråkigt när stuglivet är slut. Den bästa tiden är våren när man har det framför sig, säger han.

En bit bort i en fiskeboda tar kusinerna EA Björklund och Bernt Björklund reda på dagens löjfångst. De åkte ut på Brändöfjärden med båten Vagabond i gryningen och kom tillbaka tre timmar senare.

– Det är husbehovsfiske, säger EA.

– Vi tar vara på både rom och fisk. Det är dåligt med rom i år, säger Bernt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om