Bildextra: 85-åring som inte vissnar

Ett blomstrande familjeföretag med rötternas 1800-tals Rutvik fyller 85 i år och på gågatan förbereds ett blomstrande event i slutet av maj.

FÄRGSTARK. Guzmania är ett stort släkte med epifytiska regnskogsväxter. Har ofta mycket färgglada spiror från gröna, glänsande bladrosetter. Det finns massor med namnsorter med lite olika utseende.

FÄRGSTARK. Guzmania är ett stort släkte med epifytiska regnskogsväxter. Har ofta mycket färgglada spiror från gröna, glänsande bladrosetter. Det finns massor med namnsorter med lite olika utseende.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-02-19 10:32

1930 öppnades Enströms blommor i Luleå i en träkåk bara några meter från sin nuvarande placering. Ja, Enströms och Enströms, numer heter företaget Interflora Fresh fast...

–... det beror på vem du frågar. Ni litet äldre säger Enströms och de yngre Interflora, säger ägaren Bernt Jansson.

Företaget härstammar från en handelsträdgård i Rutvik redan på 1800-talet men då bedrevs handeln med blommor i den gamla saluhallen som låg på tomten där Statoil nu huserar efter Stationsgatan.

Sedan flyttade verksamheten in till stan och finns sedan 1936 i nuvarande lokaler. Det var i samband med att Storgatan breddades som blomsterföretaget kunde flytta in i nya lokaler.

Den är en av Luleås äldsta butiker.

– Den har gått i samma släkt, ja om man nu räknar in mig.

Bernt Jansson träffade sin fru Karin när de gick floristutbildning 1979 och från 1980 tog de över företaget.

– Jag säger fortfarande "vi" fast det är sex år sedan Karin dog.

Just nu pågår tulpansäsongen till glädje för väldigt många.

Tulpanen anger att våren trots allt är på väg.

Annars möter floristerna människor i livets alla skeenden.

– Ja vi jobbar med hela biten. Från det att folk föds, till olika händelser i livet och till sist när de dör.

Vad har du för favoritblomma?

– Liljekonvalj.

I egenskap av ordförande i Köpmannaföreningen så talar sig Bernt Jansson varm för ett "jätteevent" på Storgatan i Luleå nästa sista helgen i maj.

Då är det meningen att små som stora företag och de som känner för det ska få Luleås gågata att blomstra i olika arrangemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om