Bilbärgaren Anders bästa tips: Så slipper du bärgas

Antalet bilbärgningar skulle minskas med 30 procent om bilförarna följde några enkla råd när de ger sig ut på vägarna. Det säger bilbärgaren Anders Lind som dagligen möter bilförare som behöver hans hjälp.
– Det är roligt att få upp fordonet helt och med så mycket restvärde som möjligt, säger han.

Att få upp en trilskande dörr är ett rutinuppdrag, men som den här gången visades sig vara svårare än väntat. "Att öppna en dörr tar normalt fem minuter, men nu var det funktionen dead lock som gjorde att dörren inte gick att öppna inifrån", säger Anders Lind.

Att få upp en trilskande dörr är ett rutinuppdrag, men som den här gången visades sig vara svårare än väntat. "Att öppna en dörr tar normalt fem minuter, men nu var det funktionen dead lock som gjorde att dörren inte gick att öppna inifrån", säger Anders Lind.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-10-30 00:01

Anders Linds telefon går het. Det är bråda tider när han som bilbärgare och arbetsledare hos Lulebärgaren tar emot samtal från människor och företag som behöver deras hjälp.

– Jag har haft 59 samtal idag fram till lunch. Allt är inte bilbärgningar utan det är även mycket transporter som bokas via mig. Vi har samarbeten med olika hyr- och byggföretag som vi kör till exempel bomlyftar åt. En vanlig dag har vi nog mellan 15 till 25 samtal om bärgningar. Blir det halt så ökar det och är det kallt så blir det mycket starthjälp, säger han. 

undefined
Telefonsamtalen avlöser varandra. Bilbärgaren och arbetsledaren Anders Lind har fullt upp.

Den här eftermiddagen ska han själv ut på ett uppdrag som är lite speciellt men inte ovanligt. Han ska öppna en bildörr som gått i baklås.

– Alla mina kunder har ett gemensamt. Det passar aldrig att få fel på bilen – aldrig, säger han och skrattar.

Anders Lind gillar sitt jobb: att få lösa människors problem. Nu är det billåset om kärvar. Med en låsöppningspinne, ett lite böjligt rundjärn, som han sticker in mellan dörren och karmen försöker han få tag i bilhandtaget på insidan, men ingenting händer. Inte heller passagerardörren går att öppna.

– Det vanligaste vi åker ut på är starthjälp och punkteringar. Att vi åker på punkteringar beror på att bilarna inte har några reservdäck, vilket jag tror beror på att man vill spara vikt. Sedan har många bilar blivit känsliga för fyrhjulsdriften. Vi drar aldrig en hybrid eller elbil bakom bogserbilen för då blir det ofta datafel och felkoder hos dem, säger han.

undefined
Anders Lind på väg ut på uppdrag. "Det kanske låter klyschigt, men det roligaste med mitt jobb är att jag får hjälpa andra".

Även kylan ställer till det för bilägarna.

– Ofta beror det på att batteriet har blivit dåligt på sommaren och när kylan kommer märks det. När det är riktigt kallt, och då menar jag riktigt kallt, så är det många som tar fel munstycke när de ska tanka bilen. De tankar bensin i en dieselbil och tvärtom. Jag förstår att det kan hända men då är det viktigt att inte starta bilen utan vi bärgar den till en verkstad, säger han.

undefined
Ett sista försök innan bärgning till verkstad. Anders Lind tejpar fast nyckeln på en dörröppningspinne för att stoppa in den i tändningslåset och slå igång tändningen.

Efter många års erfarenhet har Anders Lind kommit fram till tre tips som han tror skulle få utryckningarna att minska med 30 procent.

  1. "Kontrollera så att däcken är bra och att man har luft och mönster. Då undviker man punktering eller att åka av vägen."
  2. "Mät upp batteriet, för det är mycket vanligt att vi åker ut för starthjälp."
  3. "Kör varsamt så du inte hamnar i diket."

Men även om man som bilförare följer råden kan saker hända.

– Man kan bli påkörd, köra i ett potthål på vägen och få punktering, men riskerna minskar mycket med de tre tipsen, säger han.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Den största svårigheten med jobbet är att hålla koll på övrig trafik. En del kör ruggigt fort förbi. Kommer någon i hundra så är det inte bara farligt, men det tar mycket fokus från det man håller på med.

undefined
Tjoho. En glad Anders Lind efter att han lyckats låsa upp dörren.

När bildörren inte går att öppna återstår en metod för Anders Lind. Han tejpar fast bilnyckeln på den långa bilöppningspinnen och försöker få in nyckeln i startlåset vid ratten. Ett mer än pillrigt göra. Efter flera misslyckade försök så får han in nyckeln och vrider om. Och plötsligt får han på tändningen och dörren går att öppna.

Var det här jobbet din dröm när du var liten?

– Nä, faktiskt inte. Jag ville bli brandman, men nu blev jag bilbärgare och jag har inte ångrat mig, säger Anders Lind.

undefined
Anders Lind är lite kändis då han deltar i den populära tv-serien Frusna vägar, där man följer ett antal bilbärgare i norra Sverige. "Att höra sin egen röst är så fruktansvärt. Jag vänjer mig inte", säger han och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!