Bidraget en baksmälla

Hennes bostadsbidrag förvandlades från att hjälpa till att stjälpa. Nu varnar Linda Lind andra för att missuppfatta bidragets syfte. Samtidigt visar statistik att allt fler ungdomar ansöker om bostadsbidrag.

Linda Lind, tillsammans med hennes hund Junior, fick återbetalningskrav av Försäkringskassan. Nu varnar hon andra för att missuppfatta bostadsbidragets syfte.FOTO: Bengt-Åke Persson

Linda Lind, tillsammans med hennes hund Junior, fick återbetalningskrav av Försäkringskassan. Nu varnar hon andra för att missuppfatta bostadsbidragets syfte.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-01-29 06:00

Under tre månader i början av 2009 så sökte Linda Lind, 29, Luleå, bostadsbidrag. Hon var då arbetslös, utan inkomst, och behövde bidraget för att klara av att betala hyran. Försäkringskassan godkände ansökan och hon fick pengarna.

Nu - två år senare- damp ett brev ner i hennes brevinkast. I brevet fanns ett återbetalningskrav på 3 000 kronor från Försäkringskassan.

Besviken och arg
- Jag kände mig besviken och arg. Jag pratade med Försäkringskassan om återbetalningskravet. De sa att jag ska skulle se det som ett lån. Då ska det väl inte kallas bidrag.

Linda Lind drabbades nämligen av, vad hon anser, Försäkringskassans orimliga regler.

Skälet till att hon fick återbetalningskravet är att bostadsbidraget beräknas efter inkomsten under hela kalenderåret i stället för inkomsten under de månaderna som bidraget delas ut.

Eftersom Linda Lind sökte bidraget i början av året och sedan fick ett jobb i vården var det svårt för henne att hålla sig under de inkomstnivåer som krävs för att få bostadsbidrag.

Tydligare
- Man måste gå ut tydligare med att det räknas över hela året. Det var ingenting jag meddelades om när jag sökte pengarna 2009, säger Linda Lind.

Den som söker bostadsbidrag ska uppskatta sin inkomst det kommande året med en marginal på 1 200 kronor. Marie Silfverberg, verksamhetsutvecklare för bostadsbidrag på Försäkringskassan förklarar:

- Man måste tänka efter lite när man ansöker. Vi brukar informera om att det gäller hela kalenderåret. Vet man att man har inkomster så ska man lägga ihop dessa med resten av året. Händer det något senare måste man anmäla ändringen av inkomst så fort som möjligt.

Ungefär 30 procent av alla som söker bostadsbidrag får betala tillbaka. 60 procent brukar uppskatta korrekt medan återstående får mer pengar.

Allt fler söker
Samtidigt visar statistik att allt fler unga söker bidrag. Under 2010 beräknas anslagsbelastningen uppgå till 3,5 miljarder kronor, en ökning med 4,4 procentfrån 2009. Anledningen till ökningen tros vara det svajiga finansiella läget och att ungdomar, som Linda Lind, har en sämre förankring till arbetsmarknaden.

- Ungdomar utan barn utgör en större andel än tidigare, säger Marie Silfverberg.

Om trenden håller i sig beror på den framtida utvecklingen i ekonomin.

Aldrig mer
Men Linda Lind har redan bestämt sig.

- Jag tänker inte söka igen. Bostadsbidraget är ett lån inte ett bidrag, säger Linda Lind.

FAKTA Bostadsbidraget

➤ Personer med låg inkomst kan få bostadsbidrag. Beloppet beror på inkomsten, hyresavgiften, bostadens storlek och i fall den sökande har barn.

➤ Bostadsbidraget reduceras vid inkomster över 41 000 kronor för ensamsökande och över 58 000 kronor för gifta eller sambor.

➤ Det är inte bara lön och 80 procent av studiebidraget som räknas som inkomst. Även inkomster från kapital, som räntor och kapitalvinster, skattefria stipendier och förmögenheter över 100 000 kronor påverkar.

➤ Bidraget är preliminärt. Inkomsterna stäms av i efterhand mot skattedeklarationen och mot uppgifter om utbetalda studiemedel. Det kan innebära att personen blir skyldig att betala tillbaka pengar.

➤ Det går alltid anmäla ändringar som påverkar bidraget. Det görs enkelt genom att ringa till Försäkringskassans kundcenter.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om