För att anpassa sig till de hårdnade restriktionerna som bland annat innebär att en ska avstå från att vistas inomhusmiljöer som bibliotek och museer, har Luleås bibliotek valt att hålla stängt under två dagar för att hinna anpassa verksamheten till råden. De kommer bland annat ta bort sittplatser och täcka över stolar med plast för att göra det tydligt var en får sitta för att undvika kluster.
– Vi kommer gå ut med att biblioteket inte längre är en mötes- eller studieplats, utan man kommer hit och gör det man absolut behöver göra, säger Lena Vesterlund, avdelningschef för kultur och mötesplatser, och fortsätter:
– Hämta reservationer, återlämna böcker och skriva ut något och då rekommenderar vi att man gör det under 15 minuter.
De kommer även tidbegränsa deras datorsystem till 15 minuter per dag för varje individ, samt utöka deras "takeaway" där de packar ihop valda böcker och levererar till de som inte kan hämta och lämnar utanför entrén till de som kan, berättar hon.
– Vi vill få medborgarna att förstå att de är välkomna, men att de ska göra korta besök och göra så mycket de kan själva utan hjälp från personalen.
Bibliotekets åtgärder och restriktioner gäller fram till årsskiftet, men de har även en alternativ plan om smittspridningen skulle öka ytterligare.
– Vi har en steg två handlingsplan för om vi måste stänga helt och hållet, men den är inte helt färdig än.
På Norrbottens museum har de däremot valt att redan nu stänga museet fram till den 8 december. Ett beslut som var självklart för Margaretha Lindh, museichef, efter tisdagens besked.
– Vi är en demokratisk plats och det är viktigt att vi är öppna, men viktigast just nu är att få bukt på pandemin därav tycker jag att det är en nödvändig åtgärd.
Museet var i våras stängt i två månader på grund av coronapandemin och redan förra veckan stängdes kaféet. Workshops och föreläsningar stoppades.
– Det är pandemin som styr hur vi agerar, förhoppningen är att det ska räcka att ha stängt till 8 december.
Tillsvidare uppmuntrar hon allmänheten att ta del av konsten via internet.
– Botanisera runt i den digitala värld som finns med konserter och utställningar, men sedan vill vi att ni kommer tillbaka. Vi längtar efter er, säger Margaretha Lindh.