Biblioteket på hjul rivstartar hösten

Efter sommaruppehållet är det nu dags för länets bokbussar att ge sig ut på vägarna.

Av säkerhetsskäl ska det alltid vara minst två personal i bussen. Alf Kvamsdal och Anna-Lena Lüddeckens jobbar tillsammans.

Av säkerhetsskäl ska det alltid vara minst två personal i bussen. Alf Kvamsdal och Anna-Lena Lüddeckens jobbar tillsammans.

Foto: Ida Stiller

Luleå2019-08-20 14:52

I Luleå kommun körs två bokbussar. En vanlig, som främst innehåller skönlitteratur för vuxna, och en barn- och ungdomsbokbuss som kör ut till förskolor och skolor med klasser upp till årskurs sex.

Bokbussens låntagare skiljer sig ofta åt från de fasta bibliotekens låntagare.

– Med den här vanliga bokbussen kör vi till byar och låntagarna är då främst äldre människor, berättar bibliotekarien Anna-Lena Lüddeckens som tillsammans med chauffören Alf Kvamsdal jobbar i bokbussen.

Den ordinarie bokbussen i Luleå kör ungefär fyra gånger i veckan, vilket blir 17 turer på en månad. Den längsta turen är längs Vitå och Forshed, en sträcka som tur och retur är 20 mil.

På hyllorna i bussen kan det rymmas så mycket som 3500 böcker. Men så många står sällan i de rullbara bokhyllorna.

– Det ska ju också locka till läsning, och då ska det vara lite luftigare bland hyllorna, säger Anna-Lena Lüddeckens.

Vilka böcker som åker med bussen varierar beroende på vart bussen ska åka just den dagen.

– Vi har låntagare som önskar böcker. Vad som väljs ut beror också på vart vi åker. I Forshed tar vi till exempel med oss mer böcker om jakt, och när vi besöker byar med många barnfamiljer väljer vi ut fler bilderböcker, säger chauffören och biblioteksassistenten Alf Kvamsdal.

Hur långa stoppen blir beror på hur många låntagare som kommer. Det händer att ingen besöker bussen under ett stopp, men det är ovanligt.

– Vi har verkligen fantastiska låntagare som kommer i ur och skur, säger Anna-Lena Lüddeckens.

Barn- och ungdomsbokbussen, som kör till förskolor och skolor, har funnits i Luleå sedan 2012. Det är inte så vanligt att kommuner har två bussar.

– Alla skolor ska ju ha ett skolbibliotek, men ibland är litteraturutbudet litet eller så saknas det utbildad personal. Då är det bra att barn. och ungdomsbokbussen kan köra till skolorna, säger Anna-Lena Lüddeckens.

Både barn- och ungdomsbokbussen och den ordinarie bokbussen fyller en viktig samhällsservice, tycker Anna-Lena och Alf.

– Det är viktigt att tillgången till kultur är jämlik, att även de som bor i byar utan bibliotek får tillgång till böcker.

Men det betyder inte att bokbussen kan ersätta de ordinarie biblioteken.

– Det är oroväckande att det fasta bibliotek försvinner, för bokbussar kan inte ersätta dem.

Bokbussar i Sverige

Sveriges första bokbuss utgick från Borås stadsbibliotek 1948, och den första länsbokbussen utgick, året därpå, från Halmstad.

1965 infördes statsbidrag för stöd av inköp av bokbussar, vilket ökade antalet bokbussar.

Antalet bokbussar har dock minskat sedan 1980-talet. 1983 fanns det 123 bokbussar i Sverige. 2005 var antalet 93 stycken.

Magisteruppsatsen ”Bokbussen – från dåtid till nutid: En studie om bokbussens utveckling i Sverige” av Anna Lysbäck och Lise-Lotte Norrström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om