Bianca slår ett slag för männens förmågor

Det kräver mycket mod för att gå emot menar Bianca Kronlöf. "Man kastar fruktansvärda skällsord på män som gör aktiva saker, de är mjukisar, töntar och veka".

Bianca Kronlöf tror inte det är svårare i Norrbotten att få män som engagerar sig för ett mer jämställt samhälle. "Det är inte lättare någon annanstans. Det där är en fördom många i Norrbotten har och det är väldigt sorgligt att man tänker så om sitt egna län och sina egna män".

Bianca Kronlöf tror inte det är svårare i Norrbotten att få män som engagerar sig för ett mer jämställt samhälle. "Det är inte lättare någon annanstans. Det där är en fördom många i Norrbotten har och det är väldigt sorgligt att man tänker så om sitt egna län och sina egna män".

Foto: Christine Olsson

Luleå2021-11-19 06:03

Skådespelaren, författaren och debattören Bianca Kronlöf har under hösten kunnat ses i SVT:s dramaserie Deg samtidigt som hon släppt boken Brev till mannen. Den är en samling brev och en inbjudan till feministiska samtal.

Vad är ett feministiskt samtal?

– Det är vad som helst som är ett motstånd till förtrycket. Att stötta någon som mår dåligt eller att ta hand om sin hälsa, sina relationer, hemmet. Man kastar fruktansvärda skällsord på män som gör aktiva saker, de är mjukisar, töntar och veka. Det krävs mycket mod för att gå emot. Det handlar om det stora samtalet, alltså det politiska, men även det lilla i vardagen. 

Kan du nämna tre saker män kan göra för att bli bättre på feministiska samtal?

– Nummer ett är att ha samtalet, att säga "Jag vet ingenting om det här, kan du hjälpa mig?". Nummer två är att mikrodosera feminism, göra små saker i vardagen. Att visa vad man tänker och känner. Nummer tre är att lyfta papparollen. Att snacka skit om velourpappan eller kaffelattepappan är den största otjänsten du som man kan göra. Män dör ensamma oftare än kvinnor på grund av att man inte höjer vad pappans roll är. 

Vi har pratat med MÄN Luleå som säger det är svårt få män engagera sig. Vad tror du det beror på?

– Många är rädda för att om de är med i till exempel en förening som MÄN så betyder det att de själva har problem, medan det ju i själva verket är tvärtom. De som är med är de som gör motstånd och behövs.

Tror du det är svårare engagera män här uppe än söderut?

– Nej. Det där är en fördom om Norrbotten. Det är inte lättare någon annanstans, det här är inte länsspecifikt. Jag har hört den fördomen från flera norrbottningar, och det är väldigt sorgligt att man tänker så om sitt egna län och sina egna män.

Hur har jobbet med boken och debatten kring den påverkat dig personligen?

– Jag har aldrig gjort något konstnärligt som påverkat mig så hårt. Innan har jag haft en ton i debatten som utgått från "Fuck it, de som fattar de fattar". Nu kör jag mer på att tro att män är för den feministiska kampen, och tonen blir då en annan.

Kommer du fira Internationella mansdagen i dag?

– Ja, jag ska fira med att hålla en föreläsning tillsammans med MÄN. Mitt tips till män är att söka upp en MÄN-förening i närheten av där de bor. Du behöver inte uppfinna hjulet själv, du får ett konkret sammanhang för frågorna via dem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!