I mars, två månader innan mordet på Vatchareeya Bangsuan, invigdes den nya rättspsykiatriska anstalten i Öjebyn. För 50 miljoner kronor har personalen utbildats och skalskyddsförstärkningar utförts. Metallförstärkta väggar, skottsäkra glasrutor och dörrslussar ska förhindra flykt. Och fritagningar.
Direkt efter den första häktningsförhandlingen den 27 maj placerades den misstänkte 22-åringen i anstaltens specialavdelning.
Och där har han suttit i 137 dagar. Hårt bevakad. Sammanlagt 127 personer jobbar med de 53 intagna på kliniken. Mest personaltätt är det på häktesavdelningen.
– Det är en byggnad som är i mitt i de andra vårdavdelningarna. Allting är fastskruvat där av nödvändiga skäl, säger Per-Axel Karlsson, cheföverläkare och verksamhetschef.
– Och det är mycket personal.
Fullbelagt
Häktesavdelningen har åtta platser, som i stort sett alltid är fullbelagda. Per-Axel Karlsson har under sina 13 år i verksamheten bara upplevt att funnits luckor två gånger. Där är rutinerna för 22-åringen och de andra intagna mycket strikta.
– Det handlar om uppstigning, hygien, mat, läkarsamtal, kuratorssamtal och sjuksköterskesamtal. Raster kan man ha, men om man är häktad får man inte gå ut. Men vi har en liten rastgård där man kan vara, säger Per-Axel Karlsson.
Och för 22-åringen är övervakningen ännu hårdare.
– Har man restriktioner får man inte vistas med andra patienter utan man måste vara inlåst i ett eget rum med personal, säger han.
– Häktet har något liknande, men de har ett fönsterglas som de tittar på personalen genom. Men vi sitter i samma rum. Det är samma princip som gäller för övervak i vården. Man ska ha högst några meter mellan sig och patienten. De sitter där även när patienten sover, dygnet runt.
TV på väggen
22-åringens rum är utrustat med en stol och ett skrivbord, en bänk och en säng. I anslutning till rummet finns en toalett och en dusch. På väggen finns en tv, monterad in i väggen. I rummet intas även alla måltider.
Enligt Per-Axel Karlsson är det fritt att föra samtal med patienten för vårdaren.
– Men man får inte nämna någonting som kan hämma restriktionen. Åklagaren fattar ju beslut om restriktioner om det finns risk att bevis kan manipuleras.
Samtidigt beskriver han de senaste månadernas hårda övervakning av 22-åringen som mycket tunga.
– Det är en väldigt arbetskrävande situation att ha personal sittande hos patienten, dygnet runt, månader i sträck. Det tar ganska hårt på personalen, säger Per-Axel Karlsson.
– Det är en ganska jobbig arbetsuppgift. Det måste vi försöka kompensera, så vi roterar mycket.
Enligt åklagarkammaren i Luleå ska åtalet mot 22-åringen offentliggöras klockan två på torsdag eftermiddag.
Fotnot: I en första version av den här artikeln uppgavs att 22-åringen varit suttit i cellen i 145 dagar. Korrekt är 137 dagar.