Betald Rom-resa för 86 kyrkoanställda

När Luleås båda församlingar blivit en drar 86 kyrkoanställda till Rom och tar in på kloster.Kostnad för Svenska kyrkans medlemmar: 480 000 kronor.- Det ska ses som en uppmuntran, teambuilding och studieresa, säger domprost Peder Jonsson.

Domprosten Peder Jonsson blir chef för den sammanslagna församlingen som ska svetsas samman genom en Rom-resa.FOTO: Kurt Engström

Domprosten Peder Jonsson blir chef för den sammanslagna församlingen som ska svetsas samman genom en Rom-resa.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-12-10 06:00

Resan går i maj månad under fem dagar, från måndag till fredag för att inte rubba helgernas gudstjänster.

Nästan alla anställda i domkyrkoförsamlingen har nappat på erbjudandet att resa med. Bara några få avstår resan och får hålla ställningarna i den avfolkade församlingen.

- Resan hänger ihop med det som heter indelningsförändringen som vi jobbat med i två år. Personalen har varit djupt involverad och avsatt mycket tid och varit delaktiga, säger Peder Jonsson.

Han beskriver hur Rom-resan blir en uppmuntran och ett sätt att svetsa samman den nya organisationen, kombinerat med studier.

Egen insats
Kostnaden för kyrkkassan blir 480 000 kronor, eller 5 600 kronor per deltagare.

- Pengarna är de som budgeterats för två års utbildning och kompetensutveckling. Det samlar vi ihop och använder till resan. Deltagarna får betala en fjärdedel av resan ur egen ficka. Det sker genom löneavdrag under ett antal månader, säger Peder Jonsson.

Den egna insatsen för resenärerna blir knappt 1 900 kronor.

Peder Jonsson förstår att resan kan väcka frågor bland församlingsmedlemmarna.

- Jag förstår om man frågar sig om vi har råd och det kan låta häpnadsväckande om man inte vet bakgrunden. Församlingen har en total årsbudget på 80 miljoner kronor och då är 480 000 kronor utslaget på två år marginellt.

Han anser att hans anställda är värd resan.

- Det ligger en stor arbetsinsats och uppoffring från personalens sida när det gäller sammanslagningen av församlingarna. När vi undersökte alternativen visade det sig att det blivit dyrare att göra en resa inom Sverige.

Ett naturligt resmål
Peder Jonsson poängterar att det blir en budgetresa.

- Ingen tar ut traktamente, allt sker på arbetstid och med vanlig månadslön. Vi bor billigt under enkla förhållanden på kloster, så det blir ingen lyxtillvaro. Det blir äldre vandrarhemsstuk, späkning till kropp och själ.

Peder Jonsson ser Rom som ett naturligt resmål för församlingen.

- Redan på Arlanda har vi hyrt konferenslokal i väntan på Rom-flyget. Sedan blir det två dagar ren utbildning och därefter studiebesök. Rom är ett resmål för kristna från hela världen. Vi kommer ha professionell guidning i kyrkohistoriska miljöer.

BAKGRUND Kyrkans besparingar

µ Från årsskiftet finns bara en församling i Luleå stad när Örnäsets församling efter 48 år går upp i Luleå domkyrkoförsamling.

µ Genom sammanläggningen blir fem tjänster övertaliga, men det kan klaras utan uppsägningar genom att vakanser ej besätts och genom pensionsavgångar.

µ Örnäsets församling bildades den 1 januari 1962 genom en utbrytning av vissa stadsdelar ur Luleå domkyrkoförsamling och Nederluleå församling.

µ Den 1 advent 1963 invigdes Örnäsets kyrka. 1974 överfördes så Hertsö by och delar av Björkskatan från Nederluleå församling till Örnäset.

µ Luleå domkyrkoförsamling omfattar centrala Luleå, Östermalm, Bergviken, Kallkällan, Klintbacken, Mjölkudden, Munkeberg, Notviken, Tuna och en del av Karlsvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om