För drygt tio år sedan var privat sjukvårdsförsäkring nästan ett okänt begrepp i Sverige, en exklusiv förmån för några få.
Stigande kurva
Sedan dess har utvecklingen exploderat.
Statistik från Svensk Försäkring visar att efterfrågan för sjukvårdsförsäkring ökat i Sverige under tio års tid och att kurvan är konstant stigande. I dag har 522 000 svenskar en sjukvårdsförsäkring.
Via arbetsgivaren
Statistiken visar även att åtta av tio har sin försäkring via arbetsgivaren.
Jacob Kramer är marknadsspecialist vid Länsförsäkringar, det försäkringsbolag som är helt dominerande på marknaden när det gäller sjukvårdsförsäkringar.
Han tror att det kraftigt ökade antalet försäkringar speglar den tid vi lever i.
– Samhället rör sig från det kollektivistiska till det individuella. Folk tar hand om sin egen hälsa på ett annat sätt i dag, säger han.
Enligt Kramer är den vanliga kunden en helt vanlig företagare, oftast med få anställda.
Lång väntetid
En företagare i Norrbotten som både tecknat och fått användning av sin sjukvårdsförsäkring är Lars Eriksson. Han driver en mjölkgård tillsammans med sin bror och har en anställd.
– Det är mycket jobb. I perioder handlar det nästan om dygnet runt. Och det krävs att alla kan vara ute i verksamheten, säger han.
Men Lars Eriksson började få allt ondare i ett knä. Smärtan blev så allvarlig att den direkt påverkade hans arbetsinsats negativt.
– Jag gick med det i nästan två år och hade till slut så ont att jag knappt kunde böja mig. Då gick han till vårdcentralen. De gav mig värktabletter och bad mig avvakta. Men det blev inte bättre. Då fick jag tid för röntgen flera månader fram i tiden.
”Blev nästan förskräckt”
Det var då som Lars Eriksson kom på att hans företag hade tecknat en sjukvårdsförsäkring.
– Man köper ju så mycket grejer och försäkringar har man inte alltid koll på. Men jag hittade den och ringde det nummer som stod där.
Svaret han fick hade han inte ens kunnat drömma om.
– Jag blev nästan förskräckt. De frågade om jag kunde komma till Umeå redan nästa dag.
Två dagar senare magnetröntgades han. En dryg vecka senare genomgick Lars en titthålsoperation.
– Jag var tillbaka i fullt arbete nästan direkt. Dessutom blev jag av med diverse kompensationsskador i höft och rygg.
”En stor trygghet”
Att Lars Eriksson gärna talar sig varm för sin försäkring är kanske inte så svårt att förstå.
– Det är en stor trygghet för en småföretagare. Utan den hade jag fått vänta två månader till på röntgen. Och sedan vet man ju inte hur länge det hade tagit innan jag hade kunnat opereras.
Thomas Folkesson, marknadschef vid Länsförsäkringar i Luleå, tror att just vårdköerna för enklare operationer är det som gör att kurvan för sjukvårdsförsäkringar pekar stadigt uppåt.
– Det här är ingen produkt som utnyttjas om man är förkyld. Det handlar om svårare benbrott eller en höftledsoperation. För många företag kan hela firmans existens vila på att en viss person kan sköta firman.