Den röd-gröna oppositionen och SD borde egentligen ha vunnit riksdagsomröstningen om fjälljakten på onsdagseftermiddagen. Men schabbel med kvittningssystemet (en vänsterpartist och en socialdemokrat var frånvarande utan att ha kvittats ut samtidigt som en kristdemokrat som inte skulle ha varit där ändå var det).
Helén Pettersson, S-riksdagsledamot från Umeå, är partiets talesperson i jakt- och rovdjursfrågor och även krönikör på NSD:s ledarsida.
- Besvikelsen är total. Regeringsföreträdare applåderade i kammaren efter omröstningen. Det är mycket sällan någon gör det. Med lite mer självkritik borde regeringen inse hur starkt stödet är för att ändra reglerna, säger hon efter den förlorade omröstningen.
Vad händer nu?
- Jag har drivit den här frågan i fyra år och kommer inte att ge upp eftersom den är så viktig. Men tyvärr tappar vi värdefull tid. Det kan inte komma någon ny motion förrän till hösten och något nytt betänkande blir det troligen inte förrän 2012, säger Pettersson.
Ger inte upp
Minst lika besviken som Helén Pettersson är Kirunas jaktbas Kurt Edin.
Han förstår inte regeringens inställning att det skulle vara ett handelshinder och diskriminering att begränsa utlänningars jakt i de svenska fjällen.
- Vi har ju visat att andra länder, exempelvis Finland och Norge, har regler som gynnar den egna befolkningen och ger den möjlighet att jaga i första hand - utan att det klassa som ett handelshinder av EU eller EFTA, säger Kurt Edin och suckar.
Men han tänker inte ge upp.
- Det här är den absolut viktigaste frågan för våra medlemmar, utan tvekan, säger Kurt Edin.
Björn Sundgren, länsjaktvårdskonsulent för Svenska jägareförbundet i Norrbotten, säger att han hade förväntat sig att oppositionens förslag skulle vinna.
Måste utredas
- Förslaget var i linje med Jägareförbundets linje. Nu gick ju luften ur en. Det är tråkigt att ett svajigt parlamentariskt spel ska avgöra en så här viktig fråga. Det vore önskvärt med en bred politisk uppgörelse för att få ett bättre regelverk. Men vi fortsätter att driva det här, säger han.
Björn Sundgren hyser visst framtidshopp.
- Det här verkar åtminstone ha fått regeringen att inse att de nuvarande reglerna måste utredas, säger han.