På onsdagens sammanträde beslutade barn- och utbildningsnämnden att bygga ut Stadsöskolan för att skolan ska ta emot eleverna i årskurs F-3 från Mariebergs- och Öhemsskolan. Konsekvensen blir att de två mindre skolorna läggs ned och sannolikt rivs. BUN beslutade också att återöppna Kyrkbyskolan som en F-3 skola när den utbyggda F-6 skolan vid Stadsöskolan tas i bruk.
Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet drev igenom beslutet.
– Det bästa för eleverna för att få en jämlik skola är att samla eleverna på Stadsöskolan och bygga en ny skola för F-6 där, säger Emma Engelmark (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden.
Moderaterna anser att detta alternativ är den mest hållbara lösningen på sikt, med tanke på kompetensförsörjning, ekonomi och pedagogik.
– Att behålla skolstrukturen med tre små skolor är inte det optimala med tanke på den framtida utvecklingen, säger Sana Suljanovic..
Moderaterna är inte emot att samla eleverna på Stadsöskolan.
– Vi är inte principiellt emot att en skola har 450 elever. Vi ser det som en fördel med tillräckligt mycket elevunderlag och pedagogiska resurser. Det går att dela in skolan i mindre huskroppar, den lösningen finns, säger Sana Suljanovic.
Vänsterpartiet har tidigare tagit strid för att behålla små skolor som Vitåskolan och Svartöstadsskolan, men står nu bakom beslutet att lägga ned Mariebergs- och Öhemsskolan.
– I det här fallet är det ett rimligt avstånd till Stadsöskolan. Vi ser risken för att kostnaderna för ombyggnader blir större och större. Vi vill kunna föra över resurser till utbildningen, säger Björn Eriksson (V).
Beslutet att öppna Kyrkbyskolan igen, som lades ned 2019, motiverar Emma Engelmark med att man har lyssnat på föräldrarna.
– Kritiken vi har fått är att man vill ha alternativ i skolområdet. Vi ser att det finns helt andra förutsättningar i dag, Luleå växer, säger Engelmark och tillägger att flera områden i Kyrkbyn är aktuella för nya bostäder.
Sana Suljanovic instämmer i att förutsättningarna har förändrats för Kyrkbyskolan.
– När vi fattade beslutet förväntade vi oss ekonomisk stagnation och ett minskat antal elever. Det kändes som nödvändigt då. Situationen har förändrats på tre år. Det är lätt att vara efterklok, säger Sana Suljanovic (M).
De fyra partierna i Samverkan Luleå, Miljöpartiet samt Sverigedemokraterna vill behålla Mariebergs- och Öhemsskolan som F-3 skolor.
– Vi vill att barnen ska ha nära till skolan, det ska vara tryggt för barnen att gå själva till skolan, säger Evelina Rydeker (MP).
Hon gillar beslutet att återöppna Kyrkbyskolan.
– Bra att den öppnas igen, men det borde ha utretts från början. Det kom som en påsköverraskning.
– Folkomröstningen om skolan var ganska tydlig, man gillar inte stora enheter. Nu har man visat var man står, man vill centralisera och ta bort de små enheterna, säger Per Göransson (SD).
Centerpartiet, Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna säger nej till nedläggningen av Öhemsskolan och Mariebergsskolan. Effekten av beslutet går inte att överblicka i dag, då ingen vet vad som kommer att byggas vid Stadsöskolan skriver företrädare för de fyra partierna. "Eleverna får längre till skolan, fler elever kommer att vistas i samma område och lärarnas möjligheter att arbeta på en mindre enhet försvinner."