Beslutet om Tjuvholmen uppskjutet

På onsdagen var allt upplagt för ett avgörande i dragkampen om Tjuvholmen, men Lantmäteriet valde att skjuta på beslutet. "Vi behöver avvakta ett par veckor om det kommer in något mer i ärendet", säger förrättningslantmätare Maria Åberg.

Dragkampen om Tjuvholmen är inte över. I ena rondhörnan står Statens fastighetsverk, i den andra ättlingar till länets första industrimagnater. På onsdagen skulle ett avgörande ha fallit, men Lantmäteriets utredning ser ut att fortsätta i några veckor till.

Dragkampen om Tjuvholmen är inte över. I ena rondhörnan står Statens fastighetsverk, i den andra ättlingar till länets första industrimagnater. På onsdagen skulle ett avgörande ha fallit, men Lantmäteriets utredning ser ut att fortsätta i några veckor till.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-04-21 18:57

Den tredje ronden i striden om vem som äger Tjuvholmen i Luleå skärgård förvandlades till ett antiklimax. I kallelsen till onsdagens digitala möte skrev Lantmäteriet att det "har för avsikt att meddela beslut i ärendet under sammanträdet".

Trots att ägarrättsutredningen pågått sedan 2014 undvek Lantmäteriet att fälla ett avgörande.

– Vår förhoppning var att vi kommit så långt att vi vid den här tidpunkten kan fatta ett beslut, men så är det inte. Vi fick styra sammanträdet till att gå igenom utredningen och ägaranspråk. Nästa steg blir att skicka ut sammanträdesprotokollet och publicera handlingar som jag åberopar som underlag till beslut. De som gör anspråk på ön önskade att få mer tid på sig att gå igenom de gamla lantmäterihandlingar som många är skriven på ett ålderdomligt språk. Det är viktigt att alla som är berörda av en förrättning får komma till tals, förklarar Maria Åberg sitt ställningstagande.

När faller avgörandet?

– Jag kan inte svara på den frågan i dag. Min förhoppning är att det ska ske innan sommaren.

Norrbottens-Kuriren har i en serie artiklar uppmärksammat den märkliga historien om vem som är den rättmätiga ägaren till den lilla ön i Luleå skärgård.

Köpebrevet för fastigheten Sandön 5:1 upprättades 1876 till bolaget CA Winroth & co samt patron CA Hedqvist (1830-1922), men de två industrimagnaters efterlevande släktingar var fram till 2020 helt ovetande om handlingens existens.

Genom årtionden har marken istället förvaltas av Domänverket och numera av Statens Fastighetsverk, som anser sig vara den rättmätiga ägaren. 

Ägandefrågan har varit föremål för ett flertal utredningar genom åren, där bland annat Kungliga Lantmäteristyrelsen 1945 kom fram till att marken har alltid tillhört kronan och att Sandöns byamän sålde ön på falska premisser utan att äga marken.

Den knepiga juridiska frågan väntar fortfarande på sin lösning.

Vid onsdagens sammanträde deltog sammanlagt 15 ättlingar till de två industrimännen, varav en person från sitt hem i USA. Ättlingarnas inställning är att lagfarten borde spela en avgörande roll i tvisten.

– En lagfart är inget som går att vifta bort. Fram till dess motparten kan visa att den här lagfarten inte är korrekt tillhör marken släkten, hävdade Göran Sundeman i en tidigare intervju.

I sammanträdet deltog också två av öns tre arrendatorer. I dag finns det tre hus som ursprungligen användes som sommarbostäder, men som på senare övergått till "året-runt-bostäder". 

För åtta år sedan, 2013, lämnade arrendatorerna in en gemensam begäran om att få köpa respektive tomt. Statens Fastighetsverk ville dock först att ägandeförhållandet avgjordes innan en försäljning kan bli aktuell. 

Gun-Britt Brindelöv på Tjuvholmen hade hoppats på ett avgörande under onsdagen. 

– Tänk om vi skulle lägga in ägaranspråk efter att ha bott här i 70 år, då skulle det väl tagit hus i h-vete. Men visst hade det åtminstone varit fint att få veta vem som äger marken, men det fick vi inte den här gången heller.

Den tre hektar stora skogsbeklädda ön vid Sandöns norra udde ligger under den så kallade bullermattan. Närheten till flygflottiljen F21 innebär att det finns ett förbud att bygga nya hus på Tjuvholmen.

Sista kapitlet i den här historien är inte skriven. Fortsättning följer. 

Turerna kring Tjuvholmen

1872: Bolaget C A Winroth & co köper Tjuvholmen. Säljare är Sandöns byamän.

1874: Lantmätare Nyström vill upphäva köpet och avslår ägaranspråk från Luleå stad och Sandöns byamän. Han anser att marken tillhör kronan.

1876: Häradsrätten i Härnösand upprättar lagfart till CA Winroth & co samt CA Hedqvist.

1924: Luleå domsagas utredning visar att Tjuvholmen tillhör kronan.

1945: Kungliga Lantmäteristyrelsens slutsats blir att Sandöns byamän saknade rätt att sälja ön, men gällande lagfart upphävs ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!