Besluten står kvar – nu väntar rätten

Majoriteten stod fast vid sin åsikt att rationaliseringar inom röntgenvården, och sammanslagning av hälsocentraler inte ska hanteras av regionfullmäktige. Oppositionen tänker nu ställa dem till svars i förvaltningsrätten.

Lars-Åke Mukka (C).

Lars-Åke Mukka (C).

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-03-27 16:37

Agneta Lipkin (S) lyste fortfarande med sin frånvaro i regionstyrelsen då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade igenom de förslagna förändringarna inom röntgenvården i Kalix och Kiruna. Beslutet innebär att röntgenläkare bara kommer finnas på orterna under dagtid.

Även frågorna om hopslagningar av Porsöns och Björskatans hälsocentraler i Luleå, samt Björknäs och Erikslunds hälsocentraler i Boden fick samma svar som vid ordinarie styrelsemöte.

Något som väcker stora protester från oppositionspartiernas representanter.

– Det här är en strukturell förändring. Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tänka mig att det inte skulle tas till fullmäktige. När det här togs upp i finansplanen så kom vi alla även fram till att det vid utredningens slut skulle hanteras av regionfullmäktige, säger Kenneth Backgård (NS).

– Det är sådan dignitet att fullmäktige borde få diskutera och resonera över det här innan beslut. Det är så viktiga beslut att det inte bara får hastas igenom i styrelsen, säger Mattias Karlsson (M).

– Jag är övertygad om att alla dessa förändringar i verksamheterna skapar jättestora klyftor i vårdkvalitet från ort till ort. Det är det redan nu. Det här bådar inte gott för Norrbotten, säger Lars-Åke Mukka (C).

Även Sverigedemokraterna som inte har någon stol vid regionstyrelsens bord anser, precis som resten av oppositionen, att frågorna är stora nog att de måste hanteras av fullmäktige.

Men det håller inte majoriteten med om. Maria Stenberg (S) berättar att man gått tillbaka i tiden och sett att liknande beslut om nivåstrukturering, som hon kallar det, har fattats enbart i regionstyrelsen utan att gå genom fullmäktige.

– Hade förslaget innefattat intensivvården och att det blev färre platser så skulle det utan tvekan tas till fullmäktige. Men omfördelas bara resurser för att försäkra driftsäkerhet i vården, säger hon.

De båda politiska sidorna står så långt ifrån varandra i den saken att oppositionen nu vänder sig till förvaltningsrätten.

– Vi har inget val. Det är framtvingat så som majoriteten hanterat det här, säger Kenneth Backgård.

Ett besked som väcker frustration hos styrelseordförande Maria Stenberg.

– Kunde de inte gjort det från första början istället för att kalla till ett extramöte som kostar pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om