Onsdagens domslut fastställer bland annat villkoren för utsläpp av svaveldioxid från SSAB:s anläggning på Svartön. Rätten valde en medelväg mellan Naturvårdsverket och SSAB:s respektive yrkande.
Beslutet innebär att utsläppet av svaveldioxid får inte överstiga 0,21 kilo per ton av producerade stålämnen. Enligt miljöchef Karin Lundberg överstiger SSAB gränsvärdet under "enstaka månader".
– Vi kommer att behöva se över vilka åtgärder som krävs för att säkerställa att vi klarar begränsningarna under årets alla månader, hävdar Karin Lundberg.
Miljöingenjören David Berggård på länsstyrelsen i Norrbottens län betecknar minskningen som en marginell förbättring.
Mark- och miljööverdomstolens domslut innebär också en begränsning i utsläpp av stoft från koksverk och stålverk.
– Vi är nöjda att Mark- och miljööverdomstolen har gjort samma bedömning som vi när det handlar om möjligheterna att minska stoftutsläppet. Domslutet innebär att vi nu kan gå vidare med våra planerade åtgärder som kommer att medföra förbättringar från både miljö- och arbetsmiljösynpunkt, tillägger miljöchef Karin Lundberg.
När genomförs förändringen?
– Det kan vi inte ge något besked om än. Större förändringar kan bara göras i samband med ett underhållsstopp, men löpande förbättringar genomförs kontinuerligt. I det här fallet har vi tre år på oss att fullfölja planerna.
Länsstyrelsen har tidigare efterlyst kraftiga skärpningar av mängden utsläpp av stoft främst från stålverket.
– SSAB:s LD-konverter är i dag i ett alltför dåligt skick. Bolaget har väntat för länge med att renovera. Vi hoppas att de här kraven från Mark- och miljööverdomstolen kommer att tvinga bolaget att bygga om under de närmaste åren. Vi tror att när SSAB genomför de här stora insatserna kommer det i praktiken innebära att utsläppsnivåerna hamnar i nivå med Naturvårdsverkets yrkande. Det finns åtminstone förutsättningar till det, hävdar David Berggård.
När det gäller frågan kring energieffektiviseringen valde rätten att gå på Naturvårdsverkets linje. Domslutet innebär att det är länsstyrelsen som ska fungera som tillsynsmyndighet och övervaka frågorna.
– Det är viktigt att det finns en myndighetsutövning som kan säkerställa att energiåtgärder vidtas och att det inte bara är upp till ett bolag att fatta beslut i sådana frågor, anser David Berggård.