Peter Eriksson från Kalix toppar riksdagslistan för Miljöpartiet i Norrbotten. Det före detta språkröret, som förra året lämnade Europaparlamentet för att bli bostads- och digitaliseringsminister i den rödgröna regeringen, är sugen på en ny mandatperiod i rikspolitiken.
– Jag har tänkt noga. Visst kan jag göra andra saker också, men jag tycker fortfarande att det här är väldigt roligt, säger Peter Eriksson.
Han trivs med bostads- och digitaliseringsfrågorna eftersom han tycker att det går att åstadkomma stora förändringar som märks i människors vardag.
Men det finns en annan fråga som Peter Eriksson brinner extra mycket för. Innan han lämnar politiken vill han gärna se att bygget av Norrbotniabanan har kommit i gång på allvar.
– Den har vi pratat om länge. Redan efter valet 2002 förhandlade jag in den i vår överenskommelse med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Jag vill gärna se att vi hinner få den byggd. Den kampen är inte färdig.
Peter Eriksson tog klivet in i regeringen i maj förra året, när han ersatte skandalomsusade Mehmet Kaplan. Sedan dess har Miljöpartiet – som inför förra valet siktade på att bli Sveriges tredje största parti – stått och stampat kring fyraprocentsspärren och riskerar att åka ur riksdagen.
Men Eriksson tror att partiets stöd kommer att växa i takt med att nya alarmerande klimatrapporter presenteras. Han tycker att språkröret Isabella Lövin har goda möjligheter att locka många väljare.
– Hon är ett fantastiskt språkrör och har gjort avtryck internationellt. När valrörelsen kommer i gång är det henne man ska ge förtroendet. Hon kan bidra till att vi gör ett bra val.
I regionvalet är Miljöpartiets mål att mer än fördubbla sitt antal mandat – från tre till sju. Distriktsordföranden Annika Eriksson är nummer ett på listan och lär ta över som regionråd efter Agneta Granström om MP får fortsätta i majoritetsställning.
Annika Eriksson vill fortsätta digitaliseringen av sjukvården – men tilltalas också av den regionala utvecklingen. Precis som Peter Eriksson trycker hon på vikten av att Norrbotniabanan byggs.
– En stor valfråga. Järnvägen är viktig för jämställdheten också. Vi är län med underskott av kvinnor och man måste kunna pendla till attraktiva jobb, annars kanske man flyttar, säger Annika Eriksson.
Digital sjukvård, så kallad E-hälsa, ser hon som viktigt av både miljö- och tillgänglighetsskäl.
– Väldigt grön politik.