Beröring - ett grundläggande behov

Husdjur, pardans och massage.Där har du riktiga hälsorecept.

Att hålla handen - en riktig hälsokur.FOTO: Kurt Engström

Att hålla handen - en riktig hälsokur.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-04-16 12:53

Både att krama om sitt husdjur, gå på pardans eller få massage tillfredställer människans grundläggande behov av beröring.

Roland Fransson, sjukgymnast vid Norrbottens läns landsting, förklarar att vid beröring så stimuleras hudens egna receptorer, man kan jämföra det med antenner. Kroppsantennerna skickar vid positiv hudkontakt ut signaler till hjärnan som får meddelanden om att sänka blodtrycket och antalet må-bra hormoner i kroppen ökar.

Om man är frisk- men inte har beröring i sin vardag - vad kan faran med det vara?
-  Om vi drar det till sin spets, du kan börja isolera sig, bli nedstämd deprimerad, få en inre stress i kroppen. Ökad stress kan ge smärttillstånd, sömnstörningar, vara grund till stört ätbeteende. Vårt behov av berörning är så grundläggande och huden är vårt största känsloorgan.

Men om man är ensamstående - hur ska man få sitt behov av fysisk kontakt tillfredställt?
-  En del bokar massage, det finns en uppsjö att välja mellan, från rena må bra behandlingar till mer medicinsk massage som känns mer handgriplig. Man kan gå på dans, discodans på fredag eller social dans som bugg eller annan pardans. Många upplever också att det är väldigt bra att ha kontakt med djur. När vi blir berörda av andra människor kan det finnas en tanke om att det finns en underliggande förväntning, men kontakten med djur är kravlös.

Positivt mot stress
Roland Fransson berättar att djur kan användas i hälsofrämjande syften, som på äldreboenden till exempel. De boenden får någon att tycka om och kela med. Personer som på grund av en neuropsykisk störning har problem med fysisk kontakt, som exempel människor med autism, kan också må gott i kontakt med djur. Att arbeta med djur i ladugård eller stall kan också ha positiv inverkan för till exempelvis stressade människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om