Benskörhet drabbar varannan kvinna

I går stod vården av människor som lider av benskörhet i fokus på Sunderby sjukhus. Det i form av en utbildningsdag för vårdpersonal.- Vi måste lära oss att se sjukdomen och alla patienter måste få tillgång till bästa vård oavsett var i länet de bor, säger Anita Sandström.

"Vi måste bli bättre på att identifiera sjukdomen. Det är viktigt med en diagnos. Patienten blir lugnare och tryggare", säger Anita Sandström. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Vi måste bli bättre på att identifiera sjukdomen. Det är viktigt med en diagnos. Patienten blir lugnare och tryggare", säger Anita Sandström. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2008-12-12 06:00
Anita Sandström är sjuksköterska och ordförande i föreningen Osteoporotiker (osteoporos är ett annat namn på benskörhet) i Norrbotten. Det var hon som höll i torsdagens utbildningsdag. Olika specialister medverkade.
Sol och d-vitamin
Osteoporos upptäcks när den drabbade får en fraktur. När det gäller kvinnor händer det ofta i 50-årsåldern när menstruationen har upphört. Det börjar inte sällan med en handledsfraktur. Varannan kvinna och var fjärde man i Sverige drabbas av sjukdomen.
Träning, sol och bra d-vitaminrik mat förebygger problem.
- Belasta skelettet, var ute i dagsljus och ät kalkrik mat. Fet fisk, ägg, mjölk, ost, broccoli och spenat är exempel, säger Anita Sandström.
Krävs vårdprogram
Hon påpekar att samarbetet mellan primärvården och specialistvården måste utvecklas.
- Och det krävs ett vårdprogram och en livsstilsenhet i länet, med kunskap om patientgruppen. Det krävs också team bestående av läkare, sjukgymnast och sjuksköterska runt om i länet, säger Anita Sandström.
Det finns behandling för osteoporos som bromsar sjukdomsförloppet.
- Och jag hoppas att vi snart ska ha tillgång till medicin som bygger upp skelettet, säger Anita Sandström.
70 000 frakturer
Benskörhet leder till 70 000 frakturer per år i Sverige vilket kostar ungefär åtta miljarder kronor att åtgärda.
- Och med all hjälp som de drabbade sedan behöver kommer kostnaderna upp i 18 miljarder kronor. Det finns mycket pengar att tjäna genom mer och bättre förebyggande arbete, snabbare identifiering av sjukdomen och bättre vård, säger Anita Sandström.
fakta Benskörhet
Benskörhet, osteoporos,Vid benskörhet får benvävnaden mer hålrum och blir tunnare. Storleken förändras inte, men benets täthet minskar. Det gör att benet blir skört och lätt bryts, även vid lättare påfrestningar.

Ben är levande vävnad. Dess celler byts ut och ändrar form under hela livet. Benmassan i vår kropp ökar hela tiden under uppväxten. Efter 30 års ålder börjar tillväxttakten avta. Det är naturligt och beror på att skelettet släpper ifrån sig mer kalk än vad det tar upp. Hos vissa personer leder detta till benskörhet.

Kvinnor som genomgått klimakteriet drabbas särskilt ofta av benskörhet eftersom det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en viktig roll vid kroppens lagring av kalk i skelettet.

Man kan även få benskörhet i samband med andra sjukdomar, till exempel tarmsjukdom, matsmältningsrubbningar och hormonrubbningar.

Faktorer som ökar risken för benskörhet:
Benskörhet finns i släkten 
Mager kroppsbyggnad 
Tidigt in i klimakteriet 
Är rökare 
Har rört på sig för lite 
Ensidigt ätande
För mycket alkohol.
Sjukdomen är sällsynt före 55 års ålder. Ju äldre man blir, desto oftare förekommer benskörhet. Kvinnor drabbas oftare än män.

Vid benskörhet ökar risken för benbrott, främst i handleder, överarmar, lårbenshalsar, bröstkotor och ländkotor.
Benskörhet ger i allmänhet inga symtom i sig utom om det gäller benskörhet i ryggkotorna. Då trycks de försvagade kotorna gradvis samman. Det kallas också för kotkompression. Det kan ge svår värk i ryggen och bidra till kutryggighet.
Fakta: Vårdguiden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om