Bemanningsläget på akuten nära en lösning

Bemanningsläget på akuten i Sunderbyn närmar sig en lösning, men fortfarande saknas personal på 10–15 pass. Samtidigt gäller ännu regionens vädjan om att lättare åkommor kan tas omhand av hälsocentralerna.

Ännu återstår 10–15 pass på akuten under vecka 29 och 30, som man inte lyckats bemanna.

Ännu återstår 10–15 pass på akuten under vecka 29 och 30, som man inte lyckats bemanna.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-07-15 10:50

Det är främst den ordinarie personalen på akuten och andra delar av sjukhuset som ställt upp med att bemanna de tomma passen.

– Vi är oerhört glada över att personalen ställt upp på ett sådant fantastiskt sätt så här långt. De har gjort långt mycket mer än man kan förvänta sig av dem. Det är medarbetarna som ska hyllas, säger verksamhetschefen för akut omhändertagande, Mattias Morin.

Innan sommaren var omkring tusen pass på akuten olösta.

– Det har krävts mycket arbete för att lösa alla passen och den absoluta merparten står vår egen personal för. De har tagit på sig mellan 600 och 700 övertidspass, säger Mattias Morin.

undefined
Ännu återstår 10–15 pass på akuten under vecka 29 och 30, som man inte lyckats bemanna.

Höjda ersättningar för extra pass, kompetensväxling mellan sjuksköterskor och undersköterskor och stängning av covid-akuten har varit några av verktygen för att lösa situationen. Men även hyrpersonal och individuella sommarscheman med frivillig övertid har bidragit till att bemanna schemat. En del medarbetare har jobbat 48 timmar i veckan, andra ännu mer.

– Det känns skönt att vi har klarat det med frivilliga lösningar. Där ett tag kändes det som att vi inte hade några verktyg kvar, förutom att beordra ut övertid eller dra in semestrar. Det känns bra att vi inte behövt göra det.

Förra veckan gick Region Norrbotten ut med en vädjan om att personer med lindriga åkommor skulle söka vård genom att kontakta Digitalen eller ringa 1177 istället för att åka till akuten. Det gäller fortfarande.

– Vi såg en ganska omedelbar skillnad på akuten efter att vi gått ut med det. Det har också hållit i sig. Jag tror det är bäst för alla att man vänder sig till sin hälsocentral i första hand. Patienterna får ett snabbare omhändertagande och belastningen på akuten minskar.

undefined
Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande vid Sunderby sjukhus.

Till hösten planerar han att dra igång en rekryteringskampanj då han ser att ett tiotal sjuksköterskor och undersköterskor ytterligare behövs på akuten.

– Vi kommer göra en kraftinsats för att rekrytera. Traditionellt sett brukar vi ha ganska lätt att få personal till akuten, jag hoppas vi får flera sökande, säger han.

Samtidigt tillägger Mattias Morin att man inte vet hur pandemin kommer att utvecklas till hösten.

– Är det så att det vevar igång igen måste vi vara beredda att växla upp. Vi kan inte blåsa faran över, alla vet vad som gäller, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!