– Det kan hända så mycket, konstaterar Margareta Hennix och Eva Wallström sedan de lyssnat på kommissarie Mats Ekman som berättat om brott mot äldre.
I Norrbottens län anmäls mellan 250 och 300 bedrägeriförsök och bedrägerier varje månad, en svag årlig ökning. Mats Ekman och hans kollegor i länets bedrägerigrupp har i uppdrag att utreda dessa brott. Han kan se ett mönster, att äldre personer ofta är utsatta.
– Varför det? undrade han när han mötte SSAB:s pensionärer härom veckan för att informera.
SSAB:s pensionärer är en förening med före detta SSAB/NJA-anställda tjänstemän som samlas för samvaro, studiebesök och information varje månad. De runt 25 församlade på Blackis i Svartöstan vid detta tillfälle var relativt eniga: Pensionärer litar på andra.
– De är dessutom inte så vana vid den nya tekniken. De blir stressade när något händer runt omkring dem när de ska slå in koden till kortet i affären, påpekade Mats Ekman.
Vanliga inbrott är inte så lönsamma för oärliga människor längre. Stöldgods, kanske med mindre värde, ska hanteras av en hälare som tar sin del av inkomsten. Däremot lönar sig bedrägerier. Ökningen är, enligt Mats Ekman, enorm i riket.
– Vi tror att vi gör en bra affär när vi köper en telefon för 600 kronor på Blocket. Vi tror att det är sant när någon ringer oss och talar om att vi har vunnit 10 000 kronor och tänker inte på varför personen vill att vi ska logga in med bank-ID just i detta nu för att vi ska få pengarna till vårt konto.
Läs mer: Aune, 77, lurades av bedragare
Mats Ekman berättar om ett av de vanligaste brotten mot pensionärer; någon tjuvkikar över axeln när de slår in sin kod i en butik och sedan lägger beslag på kortet och tar ut betydande summor.
– Det är gott och väl att säga att man ska hålla för och slå koden, men det är lätt att säga. Ofta ser man ju inte själv knapparna om man håller för så att ingen annan ser.
SSAB-pensionärerna tipsar om att kortläsare vid kassor ofta går att vrida bort från kön. Prova det!
Det finns olika sätt för bedragaren att få tag i ditt kort.
– De kan komma ifatt på hemvägen och säga att det blivit fel när du betalade dina varor i butiken. De måste ha kortet, för att kunna sätta tillbaka pengarna.
– Lämna aldrig ifrån dig kortet, ens för en kort stund! Ta dig tiden det tar att stoppa ner kortet i plånboken och i väskan och dra ordentligt för dragkedjan. Låt dig inte bli stressad!
Mats Ekman fortsätter att berätta om romansbedrägerier, datorer som låser sig och bara kan låsas upp för en summa pengar, hundringen som ligger på marken och som gör att du glömmer bort att du just knappat in koden och fem hundra kronor är på väg ut ur bankomaten.
SSAB-pensionärerna suckar betänksamt över hur lättlurade vi är, vi människor. Hur lätt vi går på skurkarnas skurkerier. Hur vi är rädda för att verka dumma och därför inte ställer frågor som kan tänkas tyckas dumma, trots att de kan vara de allra klokaste just då.