Bedragare skrev sig på deras adress

När ett brev från Kronofogden damp ner i deras brevlåda blev det starten på en märklig och obehaglig historia. För brevet var adresserat till en bedragare som skrivit sig på deras adress.

Brevet från Kronogogden blev starten på den märkliga historien. Observera att brevlådorna på bilden inte har något med artikelns innehåll att göra.

Brevet från Kronogogden blev starten på den märkliga historien. Observera att brevlådorna på bilden inte har något med artikelns innehåll att göra.

Foto: Martina Holmberg / TT

Luleå2018-05-11 21:08

– När vi kollade med Skatteverket så upptäcker vi att han uppenbarligen bor hos oss och är skiven på vår folkbokföringsadress, säger Ulrika som inte vill uppträda med efternamn då de ännu inte helt blivit av med bedragaren.

Det var i slutet av februari i år som det första brevet kom, men då hade bedragaren redan varit skriven på deras adress några veckor.

– Vi ringde polisen för att anmäla men de sa att det här inte var ett brott mot oss utan ett brott mot folkbokföringslagen och staten. Efter en vecka avskrev polisen ärendet, säger Ulrika.

Nu börjar telefonerna att ringa. Arga telefonsamtal som kommer till hela familjen då deras telefonnummer går att hitta på Internet. Människor som köpt saker, inte fått några varor och nu vill hämta dem.

– Vi kunde bara rekommendera dem att polisanmäla, säger Ulrika.

Men en söndag ringer en man på dörren och ska hämta ett tv-spel som han köpt.

– Då blev det plötsligt så mycket närmare. Vad är det här egentligen för historia, berättar Ulrika.

Efter att ha förklarat för mannen vad som hänt så går han.

– Vi hinner knappt stänga dörren så ringer en annan karl som säger att han är på väg för att hämta en grävmaskinskopa som han köpt för 250 000 kronor. Det blev så nära. Ska vi behöva vara rädda för att något ska hända oss, säger Ulrika.

När de sökt på Internet så hade de sett att bedragaren fanns i södra Sverige och mest har agerat där.

– Vi hade redan börjat fundera på om vi skulle skaffa hemliga telefonnummer, säger Ulrika.

I början av mars rindge Ulrika sitt fjärde samtal till Skattemyndigheten. En förstående kvinna lyssnade och kunde efter en stund berätta att bedragaren hade lämnat in en ny flyttanmälan. Han hade skrivit sig på en adress i Boden, men där verkar det inte finnas någon annan som bor.

Efter det kunde familjen konstatera att deras adress försvann mer och mer från olika hemsidor, som Hitta, Eniro, Ratsit men även andra sidor som tar information från Skatteverket.

– Nu tänkte vi att det hela var över – men icke. Uppgifterna finns fortfarande kvar på webbsidan Mer info,säger Ulrika.

Trots flera påstötninar har de inte ändrat uppgifterna.

– Jag försökte ta kontakt med ansvarig utgivare för Mer info men utan att lyckas. Man får inget svar från dem. De hänvisar att de uppdatar från Skatteverket, men det gör de inte, säger Ulrika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om