Alviksgården har plötsligt fått en hemsida – en fejkad sådan. Företaget har aldrig haft en egen hemsida eftersom de levererar sina produkter till Nyhléns Hugosons som sedan säljer dem. Upptäckten gjordes när en person som inte fått några varor kontaktade Alviksgårdens revisor för att få tillbaka pengarna för varor som inte levererats.
– Vår revisor blev kontaktad av en person på ett estniskt företag. De hade köpt sojamjöl. Han och företaget existerar, som jag förstår det. Nu ville estländarna få tillbaka sina pengar eftersom de inte fått några varor, säger Andreas Lidberg, it-chef på Nyhléns Hugosons.
Jan Näsholm, som själv gjort affärer i Estland, blev uppringd av det estländska företaget som gjort beställningen, eftersom han kände dem sedan tidigare och de ville ha hans hjälp.
– Som fakturan ser ut så skulle även jag ha kunnat betala, men vad jag reagerade på var att pengarna skulle betalas till en engelsk och en spansk bank. Då ringde jag till honom och sa att det här är bedrägeri på högsta nivå.
Hemsidan är registrerad i ett snarlikt domännamn och innehåller Alviksgårdens namn och organisationsnummer, men den kontaktväg som anges är en gmail-adress. Den fejkade hemsidan erbjuder ett brett sortiment av varor, allt från matprodukter till utrustning för it-spel.
– Det är väldigt enkelt att göra – det är bara starta upp en hemsida och ange ett annat företags uppgifter. Alviksgården är en leverantör till Nyhléns Hugosons. Eftersom de inte säljer direkt till kunder har de ingen egen hemsida, säger Andreas Lidberg på Nyhléns Hugosons.
Jan Näsholm, själv företagskonsult, började undersöka den fejkade hemsidan och vem som låg bakom den.
– Jag är på väg att göra en polisanmälan i Tyskland för jag har hittat en av bovarna där. Jag har också pratat med båda bankerna.
Jan Näsholm har även korresponderat med någon som står bakom den fejkade hemsidan.
– Han skrev att om vi sätter in motsvarande 16 000 svenska kronor så skulle de skicka varorna.
Det här är inte första gången som Alviksgården råkat ut för en fejkad hemsida. För omkring ett år sedan hände det också, med ett liknande domännamn.
– Då var den hemsidan registrerad på Island, men registratorn skyddade sin kund så vi fick aldrig veta vem som stod bakom. Nu är domännamnet registrerat i USA, säger Andreas Lidberg.
Vid båda tillfällena har polisanmälan gjorts.
– När jag gjorde polisanmälan förra gången så försvann hemsidan efter ett tag, säger han.
Björn Nilsson är förundersökningsledare vid polisens Bedrägericenter Nord.
– Man kan säga att de gör en typ av fejkshop, vilket är ganska vanligt. Det som är svårt att utreda är vem som är målsägande. Utger man sig på hemsidan för att vara en person så är det olovlig id-användning, men är det ett företag så är det inte det. Då passar det inte riktigt in i de brottskategorier vi har och då kanske man hamnar mer på varumärkesbrott, men det utreder inte vi, säger han.
Andreas Lidberg har sin åsikt klar.
– Jag tycker det är märkligt att folk inte kan vara ärliga och bedriva sin verksamhet på ett bra sätt. Jag påstår att det är samma typ av folk som ringer gamla pensionärer och lurar dem att föra över pengar till bedragarna, säger Andreas Lidberg.