I november 2021 valdes han till ny partisekreterare och vallokomotiv för S och blickar nu tillbaka på valförlusten 2022.
– Vi lyckades i och för sig öka i väljarstöd efter åtta års regeringsinnehav, en bedrift i sig, men tyvärr förlorade vi regeringsmakten.
Varför?
– Vi hade för lite egen politik.
I dag är opinionssiffrorna starkare än på länge, samtidigt som partiledare Magdalena Andersson (S) har höga förtroendesiffror.
– Hon inger trygghet i en orolig tid.
Baudin konstaterar att medvinden bland väljarna också beror på att många är besvikna på högerregeringen.
– Under Kristerssons (M) första år som statsminister har Sverige bara blivit farligare och fattigare. Sen har det varit många löftesbrott, apropå drivmedelspriserna inte minst. Det utlovades sänkningar med tio kronor men nu handlar det om ören i stället.
Samtidigt plågas landet av gängskjutningar och unga som dödas snart varje dag. Mot den mörka bakgrunden besökte Baudin nyligen Norrköping och Sundsvall efter flera sprängdåd, skjutningar och droguppgörelser där och i veckan var han även i Uppsala.
– Det här är Sveriges största samhällsproblem och det finns en stor besvikelse i Uppsala, där man tidigare har jobbat framgångsrikt med utvecklingen. Nu drabbas de åter av gängkriminella från storstäderna som turnerar runt. Gängen måste knäckas nu.
S lyckades inte heller stävja gängkriminaliteten under era åtta år vid makten, när klyftorna i samhället också ökade. Vad hade ni kunnat göra bättre?
– Att anställa ännu fler poliser är en del. Vi la också om migrationspolitiken efter krisen 2015 för Sverige var för öppet, och de som kom hit fick inte jobb och plats på skolorna, blev ingen integrerad del av samhället.
Borde ni ha satsat ännu mer på integration och sociala skyddsnät?
– Absolut. Jag är definitivt inte nöjd. Vi skärpte åttio straff men problemet är ändå inte löst. Vi måste se till att fler inte blir kriminella. Då är grunden förskola, skola och fungerande socialtjänst – och då behövs mer skattepengar, inte mindre som regeringen ser till nu.
Under fredagen kom finansminister Elisabeth Svantesson (M) med besked om en förstärkning av statsbidragen till regioner och kommuner med tio miljarder kronor i nästa års budget, när SKR snarare larmar om underskott på 28 miljarder kronor.
– Jag är överraskad över att det blev så lite, för detta kommer innebära nedskärningar. Och de som tar smällen är välfärdsarbetarna – undersköterskor, barnskötare och lärare som sägs upp.
– Personal tvingas springa ännu hårdare och i nästa steg drabbas vi medborgare, med sämre äldreomsorg och barnomsorg. Kriminaliteten börjar i förskolan i dag och finns det inte personal som kan fånga upp såna tendenser, drabbas hela samhället.
Hur mycket är ni villiga att se över skatter på exempelvis kapital och förmögenheter, jobbskatteavdragen med mera?
– För en stark välfärd för alla kan skatter behöva höjas och då är det i första hand bankerna som gör rekordvinster och alla miljardärer med kapitalinkomster i vårt land som ska betala.
Kan även regional- och kommunalskatter tvingas höjas?
– Det vore beklagligt när svenska folket har så svårt att få pengarna att räcka månaden ut, på grund av inflationen. Staten borde därför satsa ännu mer, än dessa tio miljarder kronor i statsbidrag.
Det finns också en intern opinion inom S, med debattörer som Göran Greider och föreningen Reformisterna, som menar att partiet måste göra en vänstergir vad gäller fördelningspolitik och skatter med mera, och Tobias Baudin håller delvis med.
– Vi måste vara ännu tydligare och ta tag i samhällsproblemen. Kriminaliteten ska krossas men vi måste också ha fokus på välfärden och klimatomställningen, med schyssta löner och arbetsvillkor.
– Men plånboksfrågorna fortsätter vara viktiga också. Vi går fram med en skatteväxling: sänk skatten för dem som går till jobbet varje dag, och höj den för ”rikisarna”.
Han valde bort ett stormöte med landets S-avdelningar i Stockholm för att kunna vara med på hockeypremiären i Luleå.
– Länge sedan jag missade en hemmapremiär även om det är lite svårare att vara med nu, säger Baudin inför lördagens match.
Vilka spelare hoppas du mest på inför årets säsong?
– Linus Omark, så klart, men även Pontus Andreasson har börjat bra. Juhani Tyrväinen gjorde ett hästjobb i fjol och kan kanske växla upp ännu mer nu, precis som Erik Gustafsson.
– Inför varje säsong jobbar jag med att inte vara alltför positiv men nu är jag det ändå. Vi ska till slutspel utan att behöva något kvalspel och att ta hem bucklan är förstås min stora förhoppning.
Självklart ska han traditionsenligt gå premiärmarschen och stå på ståplatsläktaren med brodern Stefan Baudin, tidigare ordförande för Luleåfans, numera invald i Luleå Hockeys styrelse.
– Bra med en riktig supporter i styrelsen nu, bland alla vd:ar och andra, säger partisekreterare Tobias Baudin (S).