Det är knappt en dryg månad kvar till höstterminen på Luleå tekniska universitet startar och flera studenter måste ordna boende.
Teknologkåren är involverad i bostadssituationen för studenterna och kåres vice ordförande Albin Gideonsson upplever mindre panik nu än tidigare.
– Det senaste jag hört från vår bostadsförmedling är att väldigt mycket är uthyrt och inför sommaren var det mycket som var ledigt. Då var vi oroliga att folk inte skulle komma upp hit men ni tror jag vi har två lägenheter som inte är uthyrda. Så det har varit ett ganska högt söktryck och det är det alltid vid studiestarten, säger han.
Under sommaren har LTU antagit nästan 12 500 studenter – en rekordhög siffra och en ökning med 23 procent jämfört med fjolåret.
Albin Gideonsson har läst vid LTU sedan 2017 och lyfter fram nybyggda Polstjärnan med plats för över 200 studenter som en bidragande faktor till att läget förbättrats.
– Det finns även lite stödsystem kring bostadsfrågorna som gruppen på Facebook där andrahandsboende erbjuds och sånt underlättar. Fast jag har svårt att tro att alla är nöjda och vi har ungefär 30 som köar för lägenheter nu. Men söktrycket har ökat så det är inte förvånande att det finns en kö.
Sveriges förenade studentkårer kommer varje år med en rapport om bostadsläget för landets studentstäder. De som inte kunde erbjuda ett förstahandskontrakt inom första halvåret fick en röd markering och Luleå var en av de tolv städer som rödlistades i fjol.
– Vi har inte gjort årets rapport än men nationellt har vi inte sett en ökad byggtakt eller att det byggs nog. Nu är fler antagna eftersom högskolan byggs ut samtidigt som det tar mer tid att bygga bostäder och det är lite ovisst. När andra antagningsbeskedet kommer kan vi anta att fler söker sig till bostadsköer, säger Linn Svärd, vice ordförande på SFS.
LTU har även verksamhet i Piteå och Skellefteå men både dessa städer fick en grön markering – vilket innebär att de kunde erbjuda nya studenter ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart.
Cecilia Hallberg som är lägenhetsvisare på Pitebo säger det känns som att läget är under kontroll även detta år.
– Vi märker när de ringer och frågar att det finns att söka för alla som frågar. Så det är ingen som har panik utan det verkar som att det löser sig med lägenheter för den som söker, säger hon.