Bättre begagnat
Olika stilar från olika årtionden på ett och samma julbord.- Det är den totala känslan som är viktig, att man får en helhet som känns bra, säger Lise-Lotte Wanler, butikschef på Myrorna.
Fotograf: Lennart Jönsson
Foto:
- Till och med klädavdelningen finns representerad, säger hon och visar på sin glittriga topp. Valet av kollektiv dukning som metod valdes för visa på mångfalden i second hand-butiken på Storheden. Här finns gott om porslin, dukar, linneservetter och annat - det svåra är måhända att samla ihop det och få det att fungera tillsammans. Lise-Lotte Wanler la sista handen vid dukningen men behövde bara göra några få kompletteringar, däribland de två rosetterna i guldigt tyg.
- Sedan kändes det klart, säger hon.
På hennes inrådan har de avhållit sig från alltför mycket rött. Den vita duken och det benvita porslinet bildar fond till föremål och textilier i rött och blått. Tillkommer gör guld- och silverfärgade detaljer.
- Man ska känna att det är jul, utan att bli överfallen av det. En juldukning behöver inte gå i rött och grönt.
Tallrikarna är Uppsala Ekeby, med mönstret Linda. Assietterna kommer från England, ett betydligt grövre och enklare porslin. Uppläggningsfaten är av tyskt ursprung, liksom kaffeporslinet.
- Det visar att man kan mixa ihop olika material och stilar, och ändå få det att fungera tillsammans.
Kan det se ut så här när du dukar till julfest hemma hos dig?
- Ja, absolut. Det här är mycket jag. Kanske inte den röda ljusstaken, jag skulle hellre välja en guldfärgad. Och möjligen skulle jag plocka in lite natur också, grankvistar eller kottar som sprejas med guldfärg. I övrigt känns det helt rätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!