Barocka former i plexiglas
Det snirklar och slingrar sig om Myrica Bergqvists sänggavlar, skålar och servettringar.Receptet plexiglas i kombination med spetsliknande, barocka former i klara färger har visat sig vara en vinnare - hennes produkter är på väg mot både USA och Europa.
Fotograf:
Foto:
Det är mindre än ett år sedan 32-åriga Myrica Bergqvist kom hem från Rom i Italien där hon i fyra år studerat möbelformgivning. På kort tid har ett antal butiker, tidskrifter och inredare fått upp ögonen för hennes fantasifulla sänggavlar i tunt plexiglas. Även skålar, lampor och servettringar görs i aptitliga färger i verkstaden i Åkersberga, där hon arbetar tillsammans med en plexiglasbearbetare.
- Det är ganska ovanligt att objekt i plexiglas är handgjorda, jag håller fortfarande på att lära mig allt om materialets egenskaper, berättar hon.
Skålarna skärs ut i ett helt stycke, värms i ugn. Myrica Bergqvist böjer sedan snabbt till rätt form.
Att hon började jobba i plexiglas är egentligen en tillfällighet. Granne med studentlyan i Rom låg en plexiglasverkstad. När prototyper för skolarbetet skulle göras var det enklare att hämta material där än att åka långt utanför stadskärnan där trä och metall såldes.
- Farbröderna på verkstaden kallade mig för plexiglasdrottningen, berättar hon.
Vi är i Myrica Berqvists färgstarka lilla lägenhet. Inredningen vittnar om både ett nordiskt formintresse och en passion för färg: Gardiner i Josef Franks tulpantyg samsas med Alvar Aaltos ljuslyktor och kuddar från Marimekko. Centralt i rummet tronar sängen med hennes egna svarta, blanka gavel. Tillsammans med egna konstverk, boktravar och konstfullt uppställda burkar med Cambells soppa bildas en skön mix.
- Det som kallas minimalim måste blandas upp med färg och form, saker man älskar, för att ge hemmet en själ, säger hon.
- Jag önskar att svenskar vågade experimentera mer och hitta sin egen smak, och att de inte var så rädda för vad deras bekanta tycker.
Fem år i Italien har satt sina spår hos Myrica Bergqvist. Hon talar glatt med stora gester och säger bestämt att det viktigaste är att ha tid att njuta.
- När jag startade mitt företag bestämde jag mig för att inte bli girig. Jag tjänar hellre lite mindre pengar och gör det jag tycker om, utan att stressa.
Tiden i Rom beskriver hon som en lång kärlekshistoria - till staden. Hon reste dit med en månads varsel, utan att kunna italienska och tillstår att hon missade mycket av det första årets kurser i designhistoria och data. Men samtidigt var hon ute mycket och knöt kontakter.
Tillbaka i Sverige var sänggavlarna det första hon tog fram. Idén kom när hon gjorde ett inredningsuppdrag på ett gammalt gästgiveri i Strängnäs.
- Jag tänkte att det skulle vara ett enkelt sätt att förnya sovrummen på råvinden. Men det funkade inte med snedtaken där...
I stället blev det en rad designbutiker som fick stoltsera med den vågiga sänggaveln Queenie och efterföljarna Sir Elton och Lady Babsy.
Intresset för form kan Myrica Bergqvist delvis tacka mormor och morfar för. De är finlandssvenska och bekanta med familjen Aalto. I unga år sparade de månadslöner för att ha råd med möbler som den finländske stjärnarkitekten ritat.
Under uppväxten i Uppsala höll hon själv på med olika kreativa projekt. Först trodde Myrica Bergqvist att hon ville bli modedesigner, sedan tog intresset för konst och formgivning över. Grundutbildningen skedde på Konstskolan i Stockholm, sedan tjatade hon sig till att få gå en plåt- och svetsutbildning i Arbetsförmedlingens regi.
- Det bästa jag gjort, konstaterar hon.
På sikt vill hon göra plåtskulpturer, gärna stolar som man inte kan sitta i.
- Jag är nog mer skulptural av mig, inte så funktionell, funderar hon.
- Det är lite tabu att kalla sig designer om man inte gör funktionella produkter i Sverige, men då får man väl sluta kalla mig för designer då...
Möbler med funktion finns dock i stort antal i datorn, där skissbokens alster förr eller senare hamnar. Här finns en originell kristallkrona, en pall i mjukplast som står på medar, en lampa med plexiglasfot i jugendinspirerat mönster och ett bord med svarvade ben och en yta där organiska mönster i rött-rosa, orange-grön och grått-rosa sprider ut sig. Queeny-gaveln har lånat ut sin form till en blivande stol och mönstret går även igen i bordsdekorationer/tabletter. Allt andas färg, lust och lekfullhet. Just i vår är det grönt, orange, svart och mässing som gäller, säger hon efter en kort stunds fundering.
Om allt går som planerat kommer Myrica Bergqvists design att finnas i både USA, Japan och Sydeuropa innan året är slut. Själv drömmer hon om en studio där hon kan börja svetsa - gärna i Italien. Men innan dess ska företaget växa och helst börja gå med vinst.
- Jag håller fortfarande på att lära mig det administrativa; morfar hjälper till med deklarationen och min bror med hemsidan.
- Men jag älskar att vara min egen, att få bestämma över min tid och kreativitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!