Hon bojkottar barnmorskeyrket: "Inte patientsäkert"

Barnmorskestudenten Kristina Sundell, Luleå, vägrar ta jobb som barnmorska i Region Norrbotten under rådande situation. "Jag gör mig själv och de jag möter en otjänst genom att gå in i yrket under de här förutsättningarna", säger hon.

Barnmorskestudenten Kristina Sundell, Luleå, ställer inte upp på de förutsättningar som finns i förlossningsvården just nu. "Jag kommer återgå till att jobba som sjuksköterska efter utbildningen", säger hon.

Barnmorskestudenten Kristina Sundell, Luleå, ställer inte upp på de förutsättningar som finns i förlossningsvården just nu. "Jag kommer återgå till att jobba som sjuksköterska efter utbildningen", säger hon.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2021-12-21 09:00

Under hösten har debatten om barnmorskekrisen rasat i medier över hela landet. Även i Norrbotten är krisen djup. Vi har tidigare berättat att 18 barnmorskor lämnat sina anställningar vid förlossningen på Sunderby sjukhus det senaste året och att barnmorskorna i Norrbotten i ett gemensamt upprop kräver bland annat ökad bemanning, högre löner samt ändamålsenliga lokaler på förlossningen.

Barnmorskestudenten Kristina Sundell gick tillsammans med sina kurskamrater vid Umeå universitet ut med ett öppet brev till regionpolitiker och chefer i de fyra nordligaste länen samt Gävleborgs län. I brevet presenterade de tio punkter med krav som de anser måste uppfyllas för att uppnå en hållbar arbetsmiljö och en säker förlossningsvård. Responsen från Region Norrbotten uteblev och Kristina Sundell fattade pennan igen. 

– Jag fick ett infall sent en kväll, då skrev jag en insändare efter att det stått i tidningen om regionens jullunch till de anställda, säger Kristina Sundell. 

I insändaren efterfrågar hon den politiska debatten om förlossningsvården. 

– På förlossningen i Sunderbyn är arbetsbelastningen alldeles för stor, man förväntas ofta ha hand om flera födande i aktiv förlossning samtidigt, ibland även i kombination med andra bedömningar. Det saknas ofta möjlighet att ta ut rast och den fysiska arbetsmiljön är undermålig, säger Kristina Sundell. 

Hon ställer inte upp på det. 

– Det känns respektlöst både mot mig själv och mot de jag möter, det är inte patientsäkert, säger hon. 

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) uppger att han hört talas om brevet från barnmorskestudenterna, men återkommer med kommentarer först efter att Norr medias reporter skickat brevet till honom. 

– Många av de här kraven kan jag tycka är fullt rimliga, det är egentligen verksamhetsfrågor som jag inte kan gå in och diskutera. När det gäller lön- och schemafrågor så är det ju sådant som avtalas mellan arbetsmarknadens parter, säger han. 

Han stänger inte dörren för att inleda en förändringsprocess av lokalerna på förlossningen i Sunderbyn. 

– Men ett sådant initiativ måste komma från verksamheten. 

– Vi måste helt enkelt försöka tillgodose de behov som finns, intensifiera rekryteringen och skapa en mer attraktiv arbetsmiljö, säger Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!