Barnmorskekrisen: Facket kräver åtgärder

97 procent av barnmorskorna på BB- och förlossningsavdelningen på Sunderby sjukhus uppger i en arbetsmiljöenkät att arbetsmängden är för hög. Nu kräver huvudskyddsombudet Elisabeth Lindblad att Arbetsmiljöverket ska ingripa.

Elisabeth Lindblad, Vårdförbundets ordförande.

Elisabeth Lindblad, Vårdförbundets ordförande.

Foto: Privat

Luleå2022-02-02 16:58

– Vi har lyft den oro som finns men inget att hänt.

Arbetssituationen för barnmorskorna beskrivs som alltmer pressad med ett flertal uppsägningar som följd och symptom från långvarig stress i form av sömnsvårigheter, huvudvärk och högt blodtryck.

I en arbetsmiljöenkät från aarbetsgivaren uppger 97 procent av barnmorskorna är för hög. Personalen upplever genomgående en stark upplevelse av stress, otillräcklighet och en upplevelse av att "släcka bränder". 93 procent uppgav att de inte har möjlighet att påverka sin arbetsbörda.

Under 2021 har sju barnmorskor slutat eller är på väg att avsluta sin anställning och tre barnmorskor har gått i pension.

– Man behöver se till att det blir fler barnmorskor på golvet, alternativt se vad som ska prioriteras bort. Men det går inte att prioritera bort något. Nationell information visar att den yrkeskår som arbetar mest deltid är att barnmorskor. Inte beror det på att lönen är bra, det är på grund av arbetsmiljön och stress. Till slut ser man till sin egen hälsa, säger Elisabeth Lindblad.

Farhågan är att fler säger upp sig eller blir sjuka.

– Det primära är att vi behöver goda arbetsvillkor, kanske arbetstidsförkortning eller arbetsschemaförändringar. Vi vet att yngre som kommer in och jobbar inte får den uppbackning de behöver. Det behövs göras något nu. Det är många vackra ord men vi måste ha konkreta handlingsplaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!