Barnet vägras vegetarisk kost

Familjen Heedman är vegetarianer men sonen vägras vegetarisk kost på förskolan av kommunen. Vardagen har blivit krånglig och sonen skjutsas fram och tillbaka under luncherna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2018-02-17 08:00

Vegetarisk mat eller inte på förskolan är en het potatis. Norrbottens Media känner till flera förskolor som serverar vegetariskt till enskilda elever. Men på Kyrkbyns förskola tog det tvärstopp när mamma och pappa Heedman bad om vegetarisk kost till sonen. De upplever att de inte får några svar från de berörda cheferna på kommunen och de hänvisas hela tiden "uppåt" i en kafkansk labyrint.

Det var storasystern som på eget initiativ bestämde sig för att bli vegetarian och hon startade en trend i familjen. Pappa Daniel och mamma Åsa började genast läsa på om vegetarianism och lärde sig snart om köttets negativa hälsoeffekter.

– Enligt WHO som undersökt 800 kost-studier kan man se att dödligheten ökar hos de som äter rätt och processat kött. Det var en spikrak linje, desto mer kött du åt, ju högre dödlighet, säger pappan.

– WHO går inte ut och varnar om vad som helst, de varnar bland annat för rökning och processat kött, säger Åsa Heedman.

Sonen som snart fyller fyra år har två allergier- glutenintolerans och allergi mot mjölkprotein och får därför allergianpassad vanlig mat på Kyrkbyns förskola. Enligt föräldrarna är det allergierna som angetts som skäl till att sonen inte kan få vegetarisk kost. Dotter å andra sidan, som har samma allergier, får äta sin kost på skolbespisningen i grundskolan. Från chefernas håll kallas önskemålet "önskekost".

– Om man inte vill äta kött så blev det helt plötsligt önskemat, säger mamma Åsa Heedman.

Hon fortsätter;

– Det borde vara köttet som anses som önskekost.

Hon påpekar att du aldrig i vuxenlivet behöver lämna in ett läkarintyg för att du är allergisk eller för att du vill slippa äta kött. Alla evinnerliga intyg som måste skrivas av läkare torde kosta samhället pengar, menar hon.

Mamma och pappa Heedman är något utvikande i sina svar angående var gränsen går vad gäller vilka mat-önskemål som förskolan ska anpassa sig efter. De menar att problemet ligger i en matkultur och att dietisterna inte är uppdaterade i den senaste forskningen och att kökspersonalen inte har fullständig kunskap om hur man lagar vegetariskt. Nu är vardagen tungrodd då sonen hämtas och lämnas från förskolan under köttluncherna och maten intas hemma istället.

– Man sitter i en rävsax som förälder och sitter fast utan direkt motivering. När vi pratat med chefer säger de att vi måste ha ett läkarintyg på att barnet inte kan äta kött och det är ju jätteunderligt. Det ligger inte på läkarens bord, säger Åsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!