Barnens idéer ska ge den gamla matbutiken nytt liv

Den gamla Servus-butiken på Domherregränd på Hertsön i Luleå ska få nytt liv. På torsdagen var cirka 150 skolbarn inbjudna till lokalen för att berätta om sin fritid och komma med idéer för lokalens framtid.

John Hannu och Agnes Lindskog hade många idéer till den nya mötesplatsen.

John Hannu och Agnes Lindskog hade många idéer till den nya mötesplatsen.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2023-06-02 11:00

Som Norr Media tidigare har berättat ska den gamla Servusbutiken på Domherregränd 5 få nytt liv. På torsdagen var mellanstadiebarn från området inbjudna för att berätta om sin fritid och vad de vill göra mer av i framtiden.

När Norr Media kommer in i lokalen, som till det yttre kanske påminner om en gammal Konsumbutik, är känslan mer skollokal än mataffär. Kyldiskar och mathyllor är utbytta mot stolar och bord. Överallt hörs prat, skratt och diskussioner. Här sitter ett 70-tal fjärdeklassare från Ängsskolan och Hertsöskolan och filar på idéer till hur lokalerna ska utformas. Det är dagens andra grupp, på förmiddagen var även Hertsöns femteklassare inbjudna.

– Just nu håller de på att skapa kollage som illustrerar saker som de önskar sig att finnas i det här huset och vad de vill göra på sin fritid. Det är livat och roligt och de har varit otroligt påhittiga och kreativa, säger Eva Holmberg, marknads- och kommunikationschef, Lulebo.

Hon har tillsammans med Ulrika Enbom Karlsson, hållbarhetsansvarig hos Lulebo, under dagen tagit emot cirka 150 skolelever som har fått berätta om hur deras fritid ser ut i dag och hur de vill att den ska se ut i framtiden.

– Vi har under tidigare samråd kommit fram till att vi behöver fokusera mer på barn i mellanstadiet, så därför har vi denna aktivitet, säger Ulrika Enbom Karlsson.

Förutom Lulebo var även representanter från Rädda barnen, Luleå kommun, Studiefrämjandet och Folkhälsan på plats.

Två av eleverna som deltog under dagen var John Hannu och Agnes Lindskog.

undefined
John Hannu och Agnes Lindskog hade många idéer till den nya mötesplatsen.

John Hannu som går i årskurs fyra på Hertsöskolan spelar mest fotboll, Fortnite och hänger med kompisarna på fritiden. 

– Jag har föreslagit en gaminghörna, säger han. Men några större förhoppningar om att det blir verklighet har han inte.

Agnes Lindskog går även hon i årskurs fyra. Hon har föreslagit en yta för hundar utomhus och även en partyhörna, läxhjälp och en kiosk. Hon tycker att det är bra att det blir en lokal för alla.

– På fritiden brukar jag mest vara med mina kompisar och med mina djur, en hund och en kanin, säger hon.

Helt plötsligt blir det mörkt i lokalen och på en filmduk presenteras elevernas förslag och idéer tolkade av en AI. Bilderna blir lite skruvade men eleverna tycker att det är roligt att se sina idéer på bild – även om AI:n tolkar det hela på sitt lite halvgalna sätt.

undefined
AI tolkar barnens idéer.

Det återstår en hel del arbete innan huset slår upp portarna till hösten men någon större renovering är inte aktuell.

– Vi jobbar tillsammans med Lumire med återbruk och ska skapa en mångfunktionell och levande yta med rumsavskiljare och möbler på hjul, säger Ulrika Enbom Karlsson.

Den 16-17 juni kommer samtliga på Hertsön att bjudas in till lokalen och då får alla som vill en chans att tycka till om lokalens framtid.

– Det är många som efterlyser ett breddad föreningsliv att det ska vara lätt att ordna en loppis, återbruk eller en föreläsning. Det kan vara privatpersoner eller föreningar som anordnar det, säger Ulrika Enbom Karlsson.

– Tanken är att börja öppna upp för det i september, säger Eva Holmberg.

Innan det sker ska en verksamhetsledare anställas och ett bokningssystem vara på plats.

Lokalen är helt plötsligt tömd på barn men idéerna finns kvar. Till hösten får vi se vilka som blev verklighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!