Barnen mår bra - Men rapporten visar att flickor mår psykiskt sämre än pojkar
Norrbottniska barn mår bra. Det visar en färsk rapport från landstinget.Men flickorna mår psykiskt sämre än pojkarna. - Det ser ganska oroväckande ut, säger Annika Nordstrand, landstingets utredare i folkhälsa som sammanställt rapporten.
Agneta Granström, landstingsråd. FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
i 13 av länets kommuner, Pajala är undantaget som inte har deltagit i undersökningen. Rapporten har sin grund i hälsosamtal som skolsköterskorna har med barnen i fyran, sjuan och ettan i gymnasiet men sedan tre år tillbaka har eleverna även fått fylla i en enkät.
Statistik har saknats
Svaren, som sparas i en databas, har nu sammanställts till en rapport och ska vara ett underlag för att förbättra barns och ungdomars hälsa.
- Meningen är att barnen ska må bättre, det är därför vi gör det här, säger Kerstin Brandt, skolsköterska från Råneå som tagit initiativ till att genomföra undersökningen tillsammans med landstinget.
Enligt Kerstin Brandt har det inte funnits heltäckande statistik tidigare över hur barn och ungdomar mår.
Mår bra
Undersökningen visar att nio av tio barn i årskurs fyra och sju i Norrbotten överlag mår bra. Siffrorna dalar något när det gäller elever i ettan på gymnasiet. Däremot syns stora skillnader mellan pojkar och flickor när det gäller fetma, övervikt och psykiska besvär. Att känna sig ledsen och nedstämd är fem gånger vanligare bland flickor i sjuan och hela sju gånger vanligare bland flickorna i gymnasiet än vad det är hos pojkar.
- Det händer något med flickorna från årskurs sju till ettan på gymnasiet, säger Kerstin Brandt.
MVG gäller
Hon tror att det bland annat kan ha att göra med höga krav som flickor har på sig själva. Enligt henne är det på hösten i åttan som det börjar märkas när de första skriftliga betygen kommer och att det är stressrelaterat.
- Det är MVG som räknas för många. Man ska vara bäst på allting, säger hon.
När det gäller fetma och övervikt bland pojkar i sjuan och gymnasiet är det stor skillnad mellan kommunerna i länet. I Gällivare och Kalix är andelen överviktiga hög och övervikten håller i sig upp i åldrarna.
- Ungefär var tredje pojke i gymnasiet är överviktig eller fet, säger Annika Nordstrand.
Läsk och dator
Rapporten visar även att dubbelt så många pojkar som flickor sitter framför datorn under lång tid på fritiden. Pojkarna dricker också i betydligt större omfattning läsk än flickor i samma ålder.
- Det är mycket vanligare att killarna dricker läsk flera gånger i veckan än vad tjejerna gör, säger Annika Nordstrand.
Annika Nordstrand gör en koppling till pojkarnas övervikt, högt energiintag som läsk och stillasittande.
- Vi vet ju att när man tar in mycket energi och inte gör av med den då blir man överviktig, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!