Barnen kräver ny ishall

Barnen och ledarna i kommunserien i ishockey i Luleå är less på att aldrig få några vettiga tider för träning i Coop Arena.
– Vi kräver en ny ishall nu, säger Peter Frankkila.

”Så här ska taket se ut”, säger Noah Vidmark till höger. Alexander Larsson håller i pappret med förslaget om en ishall på Hertsön uttryckt i ord.

”Så här ska taket se ut”, säger Noah Vidmark till höger. Alexander Larsson håller i pappret med förslaget om en ishall på Hertsön uttryckt i ord.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-02-27 05:04

Kommunserien består av barn som är mellan fem och elva år.

Peter Frankkila har i sex år varit tränare för laget Hertsön 95 där hans egen son ingår. Han berättar om hur man alltid får hålla till godo med tider i ishallarna som ingen annan vill ha, om man överhuvudtaget får några tider. Några fasta träningstider existerar över huvud taget inte för lagen i kommunserien i Luleå.

– Vi får tider som 20.00-21.00 på lördagar och 08.00-09.00 på söndagar. Föräldrar ledsnar på att aldrig få vara lediga eller kunna åka bort. Men det värsta är att färre och färre barn vill spela ishockey. För tio år sedan var 1500 barn inskrivna i kommunserien. I dag är antalet nere i 421 barn.

– Luleå Hockey kommer snart att få köpa alla sina spelare utomlands eller i södra Sverige. Utan bredd ingen elit, säger Peter Frankkila.

Det lag Peter Frankkila tränar och många andra kommunserielag åker till andra kommuner för att träna.

– Vi har köpt träningstid i bland annat Rosviks ishall för 700 kronor per timme. Vänliga föräldrar har skänkt pengar. Älvsbyn och Överkalix har också fått besök av Luleålag. Ska det verkligen vara så i en kommun som Luleå? frågar sig Peter Frankkila.

Bygge är på gång

En arbetsgrupp som heter Projekt Istid har jobbat för att få fram två nya ishallar i Luleå. Sunderbyn har fått en ny ishall, utomhusrinken har fått tak. Nu återstår den andra hallen. Luleå kommun har beviljat sex miljoner kronor till en d-hall som ska komplettera Coop Arenas a-, b- och c-hallar. Bygglovet är också beviljat. Men sedan har det hela gått i stå.

– Bygget kostar totalt 12 miljoner kronor. Företag har lovat att sponsra i form av material och arbetsinsatser till ett värde av tre miljoner konor. Nu fattas bara 2,8 miljoner kronor. Det måste Luleå kommun kunna lägga fram. Tills vidare borde en konstfrusen utomhusrink byggas. Många tillfrågade sponsorer vill veta att och när bygget kommer i gång innan de bestämmer sig för bidrag, säger Peter Frankkila.

Hänvisade till Luleå hockey

Från Luleå kommuns sida har man hänvisat till Luleå hockey när det gäller de 2, 8 miljoner kronor som fattas.

Projekt Istid har kontaktat Luleå hockey för att få föreningen att ta på sig huvudmannaskapet för bygget.

– Luleå Hockey har knappast ekonomi att gå in och det kan inte vara en förenings sak att finansiera en ishall till kommunmedborgarna. Att Luleå hockey blir huvudman vore däremot bra eftersom de kan teckna avtal, säger Frankkila.

Luleå hockeys klubbdirektör Hans Chrunak säger:

– Det behövs absolut en till ishall. Huruvida Luleå Hockey kan bli huvudman för bygget hänger ihop med om vi tar över Coop Arena från kommunen eller inte. Vi diskuterar just nu och tar upp saken på vårt styrelsemöte den 28 december.

Kommunalrådet Karl Petersen säger:

– Kommunen har uppfyllt sitt ekonomiska åtagande genom att betala sex miljoner kronor. Det är upp till fritidsförvaltningen att ta upp en diskussion om byggande av konstfrusen utomhusrink nu. Jag vill inte detaljstyra.

Fritidsnämndens ordförande Mårten Ström säger:

– Det blir ingen diskussion om utomhusrink. Det är en ishall det här handlar om och inget annat. Vi har fullgjort våra åtaganden. Nu är det upp till Projekt Istid och Luleå Hockey att fixa resten. De kan fråga Sunderby sportklubb hur de gjorde – så slipper de uppfinna hjulet en gång till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om