Barnen främst när romerna firade

Melissa Florin, 3 månader, ska inte behöva uppleva fördomar under sin uppväxt.Luleå kommun ska nu utvärdera vitboken om förtrycket av romer.Under lördagskvällen fick barnen säga sitt.

Desiré Hagert i duett med Alexi Hagert.

Desiré Hagert i duett med Alexi Hagert.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-04-05 20:05

För femte året i rad hölls romskt nationaldagsfirande i Kulturens hus i Luleå. För första året arrangerades det enbart av romerna själva genom föreningen Romani kvinnans rätt i samhället.

– Det här betyder väldigt mycket. Det blir större och större och växer och växer, säger Tanja Hagert, ordförande i föreningen.

– Vi har skapat den här plattformen och nu gör vi något som romerna älskar.

Det innebar under lördagen en stor satsning på barnen.

– Det är viktigt att fira romsk musik och romskhet, säger Tanja Hagert.

– Barnen har fått en stor arena i år. Tidigare år har vi inte varit så hänsynsfulla mot barnen, men de är ändå våran framtid.

Förra veckan presenterade regeringen sin så kallade vitbok över hur romer förtryckts och kränkts under 1900-talet. Tanja Hagert hoppas att den ska få betydelse för romernas status.

– Jag hoppa det. Det är svårt att säga det har inte riktigt landat än, säger hon.

Luleå kommun kommer, som en av Sveriges pilotkommuner för romer, att agera.

– De vill att vi regionalt har en dag när vi tar upp det här och det kommer vi ha, säger Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd i Luleå.

– Det man ska göra är att lära sig av den. Det finns anledning att skämmas hur vi hanterat romer i Sverige. Det som är gjort går inte att göra ogjort, men vi kan lära oss av det och ha det med oss i framtiden.

Förtrycket pågår fortfarande. Vad gör kommunen åt det?

– Det här romska projektet är viktigt, just att skapa tillit, inte minst att vi själva i kommunen lär oss om romska traditioner och med respekt bemöter dom. Men med den historia som finns så förstår man att det kommer att ta tid att bygga den tilliten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om