Barnen blir lurade på internet

Det börjar med barnens oskyldiga spel på internet. Men plötsligt börjar pengar dras från ditt kontokort.
- Vi får väl en 25 samtal om detta per år. Men det är nog många som aldrig hör av sig, säger konsumentvägledaren Johan Sundberg.
Här är hans tips om hur du skyddar dig mot bedrägerierna.

Har du koll på ditt barns surfande?
? Jag har inte barn. Men de surfar väl mest på Facebook och sådant. Det kan säkert hända att de kommer in på konstiga sidor och till exempel köper något dåligt, säger Karwan Nassiri, 19, Luleå, bartender.

Har du koll på ditt barns surfande? ? Jag har inte barn. Men de surfar väl mest på Facebook och sådant. Det kan säkert hända att de kommer in på konstiga sidor och till exempel köper något dåligt, säger Karwan Nassiri, 19, Luleå, bartender.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-06-15 07:00

Allt oftare krävs du på ditt kontonummer när du går in på olika hemsidor. Det kan tyckas oskyldigt från början, men kan snabbt bli en riktigt jobbig affär.

- Ofta när barnen är ute och spelar på nätet kan det vara oskyldigt. De spelar ett enkelt spel som på de första nivåerna är helt kostnadsfritt. Men sen börjar sajterna ta betalt, säger Johan Sundberg, konsumentvägledare i Luleå.

Inte många skräckexempel
Det finns riktiga skräckexempel där föräldrar blivit av med tiotusentals kronor. Men de fallen är inte många menar Johan Sundberg.

- Däremot är det nog många som blir av med mindre summor pengar. De tar nog hand om det själva och kanske drar in veckopengen ett tag, säger han.

Det viktigaste när man märker att pengar försvinner från kontot är att omedelbart spärra det enligt Johan Sundberg.

- Ofta är det utländska sajter och då kan det vara svårt att få tillbaka pengarna.

Nakenbilder
Därefter ska man direkt vända sig till Etiska rådet för betaltjänster.

- Där har många fått hjälp, säger Johan Sundberg.

Han har själv varit ute och pratat mycket med ungdomar om konsumentfrågor och då kommit in på andra frågor som rör internet.

- Förut hände det väl att en och annan nakenbild trillade ut. Men det som är värst nu är mobbingen som sker, säger Johan Sundberg.

- Många som jag pratat med ångrar vad de skrivit om en annan person.

Han tror att man som förälder måste vara delaktig i sitt barns surfande. Och alltid ifrågasätta varför man ska lämna ifrån sig sitt kontokortsnummer.

Tips till unga angående nätmobbing

- Berätta för någon vuxen om du själv eller någon annan blir utsatt. Är det grova saker bör det alltid anmälas till polisen.

- Spara hotfulla sms och mail så att de kan spåras.

- Om du märker att någon blir utsatt säg ifrån och stötta den kompisen. Visa att du inte ställer upp på mobbningen.

- Tänk själv efter vad det är för bilder och information du lägger ut och vad du sprider vidare.

- Samma lagar gäller på nätet som i verkligheten. Alla har ett lika stort ansvar där som annars.

- Om du vill ha schyssta kompisar så måste du själv vara en – både IRL och på nätet. Om du vill ha respekt så måste du också visa respekt för andra, både IRL och på nätet.

Källa: Rädda barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om