Att barn kan ha svårt att hantera en flytt är något som fastighetsmäklaren Sandra Kluwetasch har erfarenhet av. Det gäller inte alla barn men är ganska vanligt och något mäklaren ibland märker av.
– Små barn gillar inte förändring. Ibland på visningar är det med barn som inte alls uppskattar situationen utan pratar högt och tydligt om att man tycker det är bra som det är hemma med sitt rum med sina blå väggar. Då blir det en konflikt, säger hon.
För att hjälpa föräldrar att hantera en flytt tillsammans med barnen har mäklarföretaget Mohv tagit fram en tecknad barnbok, Bobo flyttar, som handlar om hela flyttprocessen ur ett barns perspektiv. En bok som vänder sig till de yngre åldrarna och som delas ut till spekulanter på husvisningar.
– Det är något som händer i barnets liv, och det kan vara svårt att förklara förändringar för barn innan de händer i verkliga livet, säger Sandra Kluwetasch.
Björn Holmström är förälder och familjen flyttade till ett nybyggt hus sommaren 2023. När de flyttade var dottern 1,5 år och de förberedde flytten på sitt sätt.
– Då det var ett nybygge så åkte vi dit många gånger under byggtiden och berättade att vi skulle flytta dit. Vi bodde inneboende hos min svärfar under nästan ett års tid när de byggde huset. När vi väl kom in så öppnades en helt ny värld för min dotter. Hon kanske inte riktigt förstod innan vad en flytt skulle innebära, men för oss kändes det viktigt att prata om det innan, säger han.
Han hade gärna sett att han hade haft en bok till hjälp.
– Jag tycker det är ett jättebra initiativ, speciellt för åldrarna 2–5 år. Att man har det pedagogiska sättet att förklara för barnen att nu kommer det att bli ett miljöbyte och att det kan vara mindre eller större, säger han.
Mäklarföretaget Mohv kommer att dela ut boken till alla sina fastighetsmäklare runt om i Sverige.
– Barnfamiljer är en viktig kundgrupp för oss. Boken är till för att göra flytten lite mer lustfyllt och även lite spännande för barn, säger Sandra Kluwetasch.
Pratar föräldrar med dig om barnens reaktioner?
– Jag tycker inte att de pratar om det, men däremot är det en oro och stress som många föräldrar har, som de gärna pratar om när jag själv börjar prata om det, säger Sandra Kluwetasch.