Barn som upplevt våld utan stöd och hjälp

Kvinnojouren Iris har drivit ett projekt för att ge stöd och hjälp till barn som har upplevt våld i hemmet. Men nu är pengarna till projektet slut och kvinnojouren vill att kommunen ska betala lönekostnaderna för en specialpedagog.- Behovet är stort, säger Inger Lindsund, ordförande.

"Det är oerhört angeläget att vi kan ge stöd och hjälp till barn från familjer där pappan har utsatt mamman för våld och kränkning", säger Inger Lindsund, ordförande i kvinnojouren Iris, här i det speciella samtalsrummet för barn i kvinnojourens skyddade boende.FOTO: Bengt-Åke Persson

"Det är oerhört angeläget att vi kan ge stöd och hjälp till barn från familjer där pappan har utsatt mamman för våld och kränkning", säger Inger Lindsund, ordförande i kvinnojouren Iris, här i det speciella samtalsrummet för barn i kvinnojourens skyddade boende.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-01-15 06:00
Under tre år har kvinnojouren Iris i Luleå drivit ett stödprojekt för våldsutsatta barn.
Specialpedagogen Marianne Karlsson har varit anställd av kvinnojouren och träffat ett hundratal barn under de tre åren, både barn som har tvingats fly med sina mammor från en våldsam man för att bo i kvinnojourens skyddade boende och barn som har kunnat bo kvar hemma men kommit dit för hjälp och stödsamtal.
Omhändertagandet viktigt
- De här barnen befinner sig i kris och det är väldigt viktigt att de blir väl omhändertagna, träffar en vuxen som de kan ty sig till och får hjälp med att prata om och bearbeta sina upplevelser, säger Marianne Karlsson. Kvinnojouren har en heltidsanställd, Carina Diaz. Men huvuddelen av hennes tid går åt till att träffa de kvinnor som söker jourens hjälp.
- Med Mariannes hjälp har vi kunnat hjälpa både mammorna och barnen på ett effektivt sätt, säger hon.
Projektet har kostat totalt drygt 300 000 kronor per år.
Två tredjedelar av finansieringen har kommit från länsstyrelsen. Det är pengar som regeringen
avsatt för utveckling av verksamheten på Sveriges kvinnojourer.
En tredjedel av finansieringen har kommit från Luleå kommun.
Men nu finns det inte längre finansiering för projektet och enligt kvinnojouren kommer de barn som söker skydd där att förlora ett viktigt stöd.
- Det är ohållbart att den här verksamheten ska bedrivas i projektform. På det sättet blir det ingen kontinuitet. Den här verksamheten borde vara permanent. Vi har ett mycket gott samarbete med kommunens socialtjänst och är en viktig samhällsresurs. Det är oerhört angeläget att vi kan ge stöd och hjälp till barn från familjer där pappan har utsatt mamman för våld och kränkning, säger Inger Lindsund.
Nej från kommunen
Kvinnojouren Iris har sökt medel från kommunen för att kunna ha en specialpedagog anställd på heltid för att kunna fortsätta verksamheten. Men Luleå kommun säger nej.
- Projekttiden går ut den sista
februari. Det kan komma nya pengar från regeringen i maj. Men det vet vi inte. Det är väldigt beklagligt om den väl fungerande barnverksamhet vi har byggt upp under de här tre åren nu ska raseras. Det kan betyda att vi inte kan ta emot barn i fortsättningen eftersom vi inte har resurser och möjligheter att ta hand om dem på ett bra sätt, säger Inger Lindsund.
Fakta Iris
ä Kvinnojouren Iris i Luleå har funnits sedan 1981 och är en feministisk ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden.
ä Iris verkar för kvinnors ökade rättigheter i samhället och mot kvinnoförtryck i alla former. Iris hjälper och stödjer kvinnor och barn som utsätts för psykiskt och fysiskt våld, sexuella övergrepp, hot och förnedring.
ä Iris erbjuder bland annat skyddat boende samtidigt till sju kvinnor med barn i kvinnojourens lägenheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!