Barn läggs in på vuxenpsyk

Barn- och ungdomspsykiatrin är överbelagd. Då händer det att barn och ungdomar läggs in på vuxenpsykiatrins vårdavdelningar.- Slå ihop vuxenpsykiatrin och barn och ungdomspsykiatrin. Det är min personliga åsikt, säger Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare och verksamhetschef.

Per-Axel Karlsson, chef för vuxenspyikiatrin i Öjebyn, vill ha en psykiatri för alla åldrar. FOTO: pt

Per-Axel Karlsson, chef för vuxenspyikiatrin i Öjebyn, vill ha en psykiatri för alla åldrar. FOTO: pt

Foto: pt

LULEÅ2008-12-15 06:00
Just nu är det överbeläggning på barn- och ungdomspsykiatrin i Sunderby sjukhus.
- Nu höst har vi ett väldigt hårt tryck och vi vet inte varför. Vi är en akutavdelning och det innebär att beläggningen svänger mycket, säger Lena Johansson, verksamhetsansvarig för barn- och ungdomspsykiatrin i Sunderbyn.
Det innebär att barn och ungdomar vid akuta fall kan komma att läggas in på vuxenpsykiatrins vårdavdelningar.
Det är bara i Sunderbyn som det finns sluten psykiatrisk vård för barn och ungdomar upp till 18 år. Vuxenpsykiatrisk slutenvård finns förutom i Sunderbyn också i Öjebyn och i Gällivare.
- Barn och ungdomar läggs ibland in på den vuxenpsykiatriska avdelningen när de är väldigt stökiga och när barnspykiatrins resurser inte bedöms räcka till. De får oftast ligga över någon natt och barnpsykiatrisk personal finns oftast med. Tanken är att de inte ska ligga en längre tid på vuxenavdelning, säger Lena Johansson.
Ingen egen jour
- Vi har ingen egen jour eller bakjour. Barnmedicin är primärjour och vuxenpsykiatrin fungerar som bakjour och när akutfall kommer in nattetid och är till exempel våldsamma så blir det ibland till vuxenpsykiatrin.
Per-Axel Karlsson är chefsöverläkare på vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin i Öjebyn. Han vill omorganisera den psykiatriska vården.
Vi måste hjälpa varandra
- Min personliga åsikt är att vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin bör slås ihop. Det är bättre med en psykiatri för alla åldrar. En enhet kunde ta hand om yngre, en annan om de äldre. Nu är psykiatrin uppdelad i två divisioner.
Per-Axel Karlsson ser ingen nackdel med att barn- och ungdomar läggs in på vuxenavdelning.
- Det finns kliniker utan vårdplatser för barn och unga, som i Piteå. När behovet är stort måste vi hjälpa varandra. Det är bättre att patienten blir omhändertagen och får hjälp inom vuxenpsykiatrin än inläggning på en vanlig medicin- eller barnmedicinavdelning.
Barnen kan försvinna
Att lägga vuxna, ungdomar och barn på samma vårdavdelning tilltalar inte Lena Johansson.
- Barn har en tendens att försvinna i en stor organisation. Vi samarbetar, men jobbar på olika sätt. Under 18 år är vi beroende vårdnadshavare och vi jobbar alltid mot familj och nätverk och det gör man inte inom vuxenpsykiatrin, säger Lena Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om