Barn berusade i baren

Minderåriga i baren och två fick omhändertas för berusning. Arbetarrörelsens Folkets hus Ripan skakas efter polis-besök på restaurangen en februarikväll i år.- Beklagligt och mycket allvarligt, säger Lennart Thörnlund, ordförande i Luleå nya Folkets hus-förening.

Lennart Thörn-lund, ordförande i Folkets hus-föreningen.

Lennart Thörn-lund, ordförande i Folkets hus-föreningen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-04-11 06:00
Föreningen består av ABF, Unga örnar och olika fackliga organisationer och driver sedan början av 1980-talet Ripan.
Fastigheten ägs av Luleå kommun och föreningen får ett årligt kommunalt bidrag till förvaltningen. Därför har kommunen också en styrelsepost och en revisor i föreningen.
Restaurangen drivs av en entreprenör, som sedan mars 2007 har tillstånd för servering av alla slags alkoholdrycker. Den 21 februari gjorde polisen ett tillsynsbesök enligt alkohollagen.
När polispatrullen kom in fann de sju eller åtta minderåriga i baren. När polisen gick in i restaurangen strömmade det ut ett 20-tal personer, en del låste in sig på toaletterna, andra försökte ta sig ut.
Omhändertog minderåriga
Polisen omhändertog två minderåriga gäster enligt lagen om omhändertagande av berusade.
Poliserna såg hur den ena flickan snabbt hällde bort det hon hade i ett ölglas. Den andra kom berusad ut från toaletten.
Senare under kvällen fick polisen åter rycka ut efter larm om bråk.
Det resulterade i en anmälan om misshandel.
Polisen upprättade en anmälan om brott mot alkohollagen och rapporterade också till tillsynsmyndigheten Luleå kommun.
Krögaren dömd
I den utredning som kommunen gjort framgår att krögaren i december 2007 dömts för misshandel och tre fall av olaga hot.
Den 25 april 2007 dömdes krögaren också för misshandel och ofredande, en månad efter att han fått serveringstillståndet.
Krögaren har i ett yttrande till kommunen förnekat att han sålt alkohol till minderåriga.
Två minderåriga försökte köpa den aktuella kvällen, men fick inte eftersom de inte kunde legitimera sig.
Lämpligheten ifrågasatt
Kommunkansliet konstaterar i sin bedömning att den som lämnat ut drycker till minderåriga straffas för olovlig dryckeshantering till böter eller fängelse.
Två misshandelsdomar ger också anledning att ifrågasätta lämpligheten att få bedriva försäljning av alkoholdrycker, anser kommunkansliet men föreslår att krögaren endast tilldelas en varning.
På tisdag kommer kommunstyrelsens arbets- och personalutskott att avgöra om det ska stanna vid en varning eller om det finns anledning att återkalla alkoholtillståndet.
"Nolltolerans"
Folkets hus-föreningens ordförande, Lennart Thörnlund, ser allvarligt på det som inträffat.
- Vi är en Folkets hus-förening där lokalerna ägs av kommunen och när det gäller alkohol har vi nolltolerans, säger han.
Får han vara kvar som entreprenör?
- Han har ett avtal med oss, men får han inte behålla utskänkningstillståndet är väl inte möjligheterna goda att driva verksamheten vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om