Barn animerar sportlovsfilm

En man gratulerar sin fru med en ros på hennes födelsedag. Deras vilda barn hoppar upp på pappans hatt, viftar med ett svärd och stjäl sedan födelsedagstårtan. Men barnet hinner inte ens smaka på tårtan förrän den blir uppäten av en jordglob.Det där är handlingen i Elsas och Ellens sportlovsfilm.

Elsa Tevolde Berhan och Ellen Wiklund är klara med mannen och kvinnan som har två av de tre mänskliga rollerna i deras animerade film. Nu fattas bara barnet.FOTO: Kurt Engström

Elsa Tevolde Berhan och Ellen Wiklund är klara med mannen och kvinnan som har två av de tre mänskliga rollerna i deras animerade film. Nu fattas bara barnet.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-03-03 19:19

Det är torsdag och sportlovslediga barn har för andra dagen bjudits in för att göra animerad kortfilm i Konstens hus i Luleå.

Elsa Tevolde Berhan, 9, och Ellen Wiklund, 9, som båda går på Furuparksskolan, gör en film under ledning av animatör Mitra Sohrabian och tekniker Dennis Krogh-Vennemo från Filmpool Nord.

Figurer av lera
Flickorna börjar med att göra rollfigurer av lera och spelar sedan upp handlingen på ett bord framför en filmkamera. De turas om att i små, små steg flytta runt figurerna på det gröna underlaget och att genom en knapptryckning på datorn filma sekvens efter sekvens.

- Vi var här i går också och gjorde en film. Då skrev vi ett manus. I den filmen trampar en gubbe på en korv. Då hoppar korven på gubben. Gubben blir en kub. Plötsligt får kuben en mun och äter upp korven. Sedan kommer korven ut ur huvudet på kuben och då sprängs hela jorden, berättar Elsa Tevolde Berhan och Ellen Wiklund.

Hos mormor
Josefine Engstedt, 9, och Tilde Söderfalk, 9, har också kommit för att göra en film.

- Jag bor i Älvsbyn och går på Parkskolan men är hos min mormor i Luleå nu på sportlovet, säger Tilde.

- Jag bor i Luleå och går på Örnässkolan. Min mamma och Tildes mormor jobbar på samma dagis och därför känner vi varandra, säger Josefine.

En spya och blod
Tilde Söderfalk och Josefine Engstedt gör två marsvin, en häst, en katt, en hund, ett äpple, en morot, en spya, blod och en pojke i lera. Sedan sätter sig Josefine vid datorn och fotograferar den handling som Tilde spelar upp genom att i små steg flytta runt figurerna:

Tjejmarsvinet och killmarsvinet träffar varandra och pussas. Hästen och katten närmar sig. Killmarsvinet hinner fly men tjejmarsvinet blir kidnappat. Killmarsvinet äter upp äpplet och moroten. Sedan kommer en hund och tar tjejmarsvinet. En pojke befriar tjejmarsvinet. Tjejmarsvinet biter ihjäl hunden. Hunden spyr och blöder. Tjejmarsvinet och killmarsvinet pussas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om