Det menar Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.
– Vi måste ändra vårt sätt att tänka kring gruvorna ännu en gång. Självbilden kring exempelvis gruvan i Kaunisvaara, att det är helt kört, är felaktig. Det är bara är en tidsfråga innan det blir en gruva i Kaunisvaara igen och läget i dag innebär mycket intressanta möjligheter för de nya ägarna, säger han.
Bolaget Abecede, som köpte anrikningsverket, har nyligen även investerat i omlastningscentralen nära Svappavaara. Weihed är övertygad om att planerna på gruvdrift rycker närmare.
– Med rätt förutsättningar så är de garanterat intresserade av att få igång driften. Jag tror de sitter och räknar på lönsamheten i dag.
Det rörliga indexpriset på järnmalm har stigit från 40 dollar per ton till cirka 80 dollar per ton på ett år. Eftersom alla priser räknas i dollar och dollarn stärkts blir effekten dubbel.
– Jag anser att den gällande nivån är rimlig och att det finns förutsättningar för att den ska vara hyfsat stabil, även om det fortfarande finns en överproduktion av järnmalm i världen.
Weihed konstaterar att med dagens förutsättningar skulle Northland resources nedlagda gruva med marginal varit lönsam. Northland drabbades förutom av fallande malmpriser även av en dollarkurs som låg runt 6,50 under större delen av 2014.
– Northland hade räknat på ett malmpris på 80 dollar för att få lönsamhet. Räknar man om med dagens dollarkurs så motsvarar det ett malmpris på 100 dollar, eller drygt det. Historiskt är det mycket bra.
Samtidigt är en förstudie igång med målet att Kaunisvaaragruvan ska bli en testanläggning för gruvindustrin.
– Tanken är att det ska gå att bedriva gruvdrift och testverksamhet samtidigt, säger Weihed.
För LKAB kom malmprisets generellt positiva utveckling som en överraskning.
– Eftersom det fortfarande finns en stor överproduktion på lågvärdigare fines så såg vi inte det här komma. Ökningen beror främst på fyra faktorer: Kina har ökat importen igen. Den var faktiskt på rekordnivå 2016, en miljard ton. Sedan har stålpriset och kolpriset gått upp och vidare steg malmpriset med tio dollar över en natt efter det amerikanska presidentvalet. Det senare är ren spekulation, säger LKAB:s försäljnings- och logistikdirektör Markus Petäjäniemi.
LKAB drar inga slutsatser av kortsiktiga och ibland tillfälliga uppgångar. Däremot är det glädjande med ökad efterfrågan på högvärdiga produkter som pellets, säger Petäjäniemi.
– Branschen är cyklisk och man måste hela tiden ha lång framförhållning. Tittar vi i spåkulan för 2017 så är vi mycket osäkra på om nivån för malmpriset består. Det kan lika gärna bli en rekyl nedåt.