Nu pågår arbetet med att se över och eventuellt förändra detaljplanen för en del av Gültzauudden, kvarteret Svanen norr om Hälsans hus. I gällande detaljplan står att området ska vara park, men kommunens översiktsplan pekar ut området som: ”område med förtätnings- och utvecklingsmöjligheter” och som en "prioriterad förtätningszon".
Förutsättningen för planarbetet var 2016 att det skulle prövas om det är lämpligt att bebygga området med flerbostadshus i upp till sju våningar. Arkitetktkontoret MAF lade samma år fram ett förslag om att bygga flerbostadshus, tre till sju våningar höga.
Ännu så länge är fortfarande planarbetet i ett tidigt skede.
– Ett första förslag till ny detaljplan kommer att visas ganska snart, i alla fall före årsskiftet, säger Agneta Laitila som är planarkitekt på Luleå kommun.
Detta förslag kan närboende men även andra som anser sig bli påverkade av bebyggelseprojektet lämna synpunkter på.
– På området finns bland annat en all-aktivitetsanläggning som kommer att behöva flyttas när det blir aktuellt att bygga de nya flerbostadshusen, säger Agneta Laitila.
Också båtuppläggningsplatsen i området kommer att behöva flyttas.
De boende på området reagerade starkt när MAF lade fram sitt förslag. De var kritiska mot att grönområden och bollplaner skulle försvinna. De var oroliga för att deras pulkabacke skulle försvinna och att fler skulle välja bort promenaden runt Gültzauuden om det byggdes flerfamiljshus vid stranden i slutet av Repslagargatan.
När MAF först lämnade in sitt förslag i början av 2017 löd det på sex huskroppar, tre till sex våningar höga, med totalt 115 lägenheter i olika storlekar. Från allra första början talades det om 150 bostäder.
Senare har förslaget reviderats. Antalet huskroppar minskades och ett underjordiskt parkeringsgarage skulle byggas.
– I dagsläget handlar det om tre huskroppar och hundra lägenheter, säger Kenneth Söderlund på MAF i Luleå.
Om det byggs kan det göras av MAF:s fastighetsbolag. Där ingår ett dotterbolag till MAF, Färjeläget i Luleå AB och ett byggföretag.
Kenneth Söderlund påpekar dock att det åter kan bli överklaganden från de boende på udden.
– Det är möjligt att överklaga ända upp i mark- och miljödomstolen, påpekar han.
– Utan överklaganden hade vi kunnat varit igång med bygget inom nio månader.