Banken i Bensbyn – opålitlig?

Vägbanken mellan Bensbyn och Likskäret ska tätas och förstärkas. Det betyder att boende och besökare i framtiden får ta den smalare vägen.

BANK. Likskärsbanken som förbinder Bensbyn och Likskäret ska förstärkas och tätas med start 15 juni. Då begränsas framkomligheten eftersom bredden på det enda körfältet blir tre meter.

BANK. Likskärsbanken som förbinder Bensbyn och Likskäret ska förstärkas och tätas med start 15 juni. Då begränsas framkomligheten eftersom bredden på det enda körfältet blir tre meter.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-05-12 13:17

Likskärsbanken kallas i folkmun för Hip hopp-highway, inte utan anledning.

Den 15 juni inleds arbetet med tätning och förstärkning. Sedan några år pågår ett projekt där man pumpar in vatten för att bibehålla vattennivåerna i Luleås för att motverka att de växer igen.

Nu är problemet att banken inte håller tätt utan läcker och så länge banken inte åtgärdas spelar det ingen roll hur mycket vatten som tar sig in i fjärdarna. Luleå kommun ska i och med det här projektet täta så att vattnet stannar kvar innanför banken.

Den befintliga tätningen har alltså inte fungerat utan måste delvis bytas mot en ny.

Den nya tätningen installeras genom att en plastspont sätts längs bankens västra kant mellan land och befintlig stålspont.

Mot sponten läggs en stödfyllning för att hjälpa till att hålla mot vattnets kraft, vid olika vattenstånd på in- och utsidan, eftersom plastsponten själv inte kan ta kraften.

Bygget avslutas den 21 oktober 2015.

I samband med tätning och förstärkning så uppstår störningar i trafiken. Det enda körfältets bredd under byggtiden är tre meter och det omöjliggör möten på banken.

– Vi håller på att undersöka med entreprenören hur vi ska lösa frågan, om det blir trafikljus eller ej. Vi tar dock 150 meter åt gången och det är en sträcka på totalt 400 meter. säger projektledare Peder Bergman.

Den nya asfalten läggs först 2016 eller 2017, vägbanken behöver nämligen sätta till sig något år först innan ny beläggning läggs på.

Likskärsbanken

Fakta

Vad? Tätning och förstärkning av vägbank.

Varför? Vägbanken läcker vatten och behöver tätas. Vägen är i dåligt skick och behöver förstärkas.

När? Förberedande vägåtgärder sommar 2014. Tätning och förstärkning av banken 2015.

Hur? Vägbanken tätas med plastspont och stödfyllning. Vägen schaktas och återfylls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om