Kvinnor känner mer ekonomisk oro än män

Kvinnor anser sig har för lite kunskap för att kunna ta välgrundade ekonomiska beslut. Det känner även mer oro än män när det gäller vardagsekonomi och sparande. "Det tror vi beror på att kvinnor inte upplever sig ha tillräckligt med kunskap", säger Helena Hällgren på Handelsbanken i Luleå.

Helena Hällgren, ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken i Luleå, har sett att kvinnor anser sig ha för lite kunskap för att kunna ta välgrundade ekonomiska beslut.

Helena Hällgren, ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken i Luleå, har sett att kvinnor anser sig ha för lite kunskap för att kunna ta välgrundade ekonomiska beslut.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-03-08 14:00

Det finns ett kunskapsgap i Sverige mellan kvinnor och män när det gäller finansiell och ekonomisk kunskap. Det visar en undersökning gjord av analys- och undersökningsföretaget Novus i samarbete med Handelsbanken. 

– Generellt kan man säga att kvinnor i Norrbotten inte är annorlunda än resten av Sverige, även här känner man en oro över ekonomin, säger Helena Hällgren, ställföreträdande kontorschef vid Handelsbanken i Luleå. 

Undersökningen visar att tre procent av de högavlönade männen, med en månadslön över 40 000 kronor, inte anser sig ha tillräcklig finansiell kunskap för att fatta välgrundade ekonomiska beslut. Motsvarande siffra bland kvinnor som tjänar mindre än 40 000 kronor per månad är 23 procent. 

– Kvinnor känner att de behöver mer kunskap för att kunna ta ekonomiska beslut, säger Helena Hällgren.

Kvinnor känner även mer oro än män för det ekonomiska läget, kopplat till exempelvis räntehöjningar, inflation och börsutveckling, men också för vardagsekonomin, och att sparbufferten ska ta slut. Här känner lågavlönade kvinnor mest oro.

– Det är lite olika typer av oro man känner. Tjänar man under 40 000 kronor per månad så känner man sig orolig för sin vardagsekonomi, men om man tjänar över 40 000 så känner man oro över världsekonomin. Har man tillräckliga kunskaper för att fatta de bästa besluten? Så det skiljer lite i vart oron hamnar, säger Helena Hällgren.

Tidigare såg man inom Handelsbanken att det fanns ett spargap mellan män och kvinnor. Det vill säga att män sparade mer än kvinnor per månad. Innan banken började arbeta aktivt var spargapet 1 100 kronor per månad, men nu är gapet 800 kronor per månad.

– Vi har arbetat strategiskt med detta. Vi har pratat med våra kunder om bland annat hur mycket det påverkar ekonomin att jobba deltid. Så vi har minskat spargapet, säger hon.

För att minska kunskapsgapet arbetar man aktivt med rådgivning men man har även arrangerat träffar för kvinnor där de informerat om ekonomi.

– Vi har haft några tillfällen där vi pratat om makroekonomi och hur det påverkar bland annat räntan. Vi har även pratat om juridik så som framtidsfullmakter och testamenten, säger Helena Hällgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!