Domen: Inte olagligt förlänga markanvisning för moské

Kommunstyrelsen bröt inte mot lagen då man förlängde markanvisningen till Norrbottens islamiska center, som planerar att bygga en moské på Hertsön.

Moskén som Norrbottens islamiska center planerar att bygga på Hertsön. Stiftelsen har fått en markanvisning av kommunen för att köpa marken.

Moskén som Norrbottens islamiska center planerar att bygga på Hertsön. Stiftelsen har fått en markanvisning av kommunen för att köpa marken.

Foto: MAF

Luleå2023-09-28 17:14

Det slår förvaltningsrätten i Luleå fast i en färsk dom. Ingrid Vesterlund, gruppledare för Sverigedemokraterna i Luleå hade överklagat kommunstyrelsens beslut att förlänga markanvisningen. Det var i juni som kommunstyrelsen beslutade att förlänga markanvisningen till och med den 30 september i år. Första beslutet om markanvisning togs 2011 och en detaljplan som gör det möjligt att bygga en moské på platsen har tagits fram och vunnit laga kraft.

Förvaltningsrätten anser inte att förlängningen är en fråga av principiell natur eller av större vikt för kommunen, vilket Ingrid Vesterlund hävdade. Kommunstyrelsen har därför haft rätt att fatta beslutet, enligt förvaltningsrätten som avslår överklagan från Ingrid Vesterlund.

– Jättetråkigt. Vi har kommit överens i gruppen att vi kommer att gå vidare och göra en överklagan till Sundsvall. Vi har pratat med vår jurist också, vi vill pröva det en gång till, säger Ingrid Vesterlund (SD).

Förvaltningsrätten i Luleå hänvisar i domen till en dom från Högsta förvaltningsdomstolen och en dom i kammarrätten i Göteborg. 

Tror du att du har någon framgång med att överklaga igen?

– Mm, det är en chanstagning från vår sida. Vi får väl chansa, testa om det finns en liten lucka någonstans, säger Ingrid Vesterlund. 

Varför är det så viktigt för er?

– I grund och botten är vi emot ett moskébygge, det är inte någon hemlighet att Sverigedemokraterna är emot, säger Ingrid Vesterlund.

Ingrid Vesterlund har också hävdat att beslutet innebär ett stöd till enskild, eftersom hon anser att marken kommer att säljas till underpris. Som bevis har hon skickat in en tidningsartikel och ett tidigare beslut om försäljning av mark på Hertsöfältet, som ligger flera kilometer ifrån det aktuella markområdet vid infarten till Hertsö centrum.

Förvaltningsrätten anger att bedömningen av priset ska ske vid tidpunkten för överlåtelseavtalets ingående, och hänvisar till en dom från kammarrätten i Göteborg. Det överklagade beslutet avser inte något bindande överlåtelseavtal. Förlängningen av markanvisningsavtalet har inte inneburit ett otillåtet individuellt riktat stöd till enskild, enligt förvaltningsrättens bedömning.

Kommunen har bestämt sig för att avvakta med försäljningen till Norrbottens islamiska center, eftersom förvaltningsrättens dom inte har vunnit laga kraft ännu. Det skriver Ida Lindberg, mark- och exploateringsingenjör på kommunen i ett mejl till redaktionen. 

Det faktum att markanvisningen hinner löpa ut innan förvaltningsrättens dom vinner laga kraft hindrar inte kommunen från att sälja marken till Norrbottens islamiska center. Det säger kommunjuristen Inger Fältros Lundgren.

– Kommunen kan fortfarande sälja marken utan att ha en markanvisning. Det är inte så att det måste finnas en markanvisning, säger Inger Fältros Lundgren.

En markanvisning innebär att byggherren får ensamrätt att förhandla med kommunen om villkoren för ett köp, under en begränsad tid och med vissa givna villkor.

Bygglovet för moskén har överklagats av en privatperson, men länsstyrelsen i Norrbotten har avvisat överklagan eftersom mannen inte anses vara särskilt berörd av beslutet på det sätt som krävs enligt lag och praxis. Privatpersonen bor på ett annat bostadsområde än Hertsön, äger ingen grannfastighet och anses inte vara sakägare som har rätt att överklaga beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!