Bageriet med tusen idéer på jäsning

LULEÅ. Nu blir det andra bullar av i Stenudden.Med rent mjöl i påsen tjänar bagaren Sofia Ramberg, 33, deg på sitt hantverk i en liten bagarstuga från svunna tider.- Jag har 2 000 idéer om vad jag vill göra, säger hon och skrattar.

Foto:

LULEÅ2008-07-02 06:00
Den gamla Norrbottensgården i Stenudden, några kilometer söder om Avan, har blivit hem och arbete för Sofia Ramberg, hennes sambo Marko Oksman, 32, och barnen Emma, 4,5, och Rasmus, 2,5.
I den gamla bagastugan bakas bröd fyra dagar i veckan och under helgen bakas det pizza för avhämtning.
Där finns också en gårdsbutik, ett härbre som håller på att timras klart, en hönsgård och en gammal ladugård som kanske blir vandrarhem i framtiden.
I Sofia Ramberg bor en superentreprenör.
När NSD kommer på besök står hon - såklart - bak ugnen och är på väg att avsluta arbetsdagen. Detta är en av benen i det egna företaget "Stenuddens gårdsbutik och bageri".
Flyttade och flyttade igen
Sofia Ramberg är utbildad bagare och hade eget företag i Luleå, en smörgåsbutik med bageri och catering. Ohälsa gjorde dock att hon tvingades avveckla rörelsen.
För tre år sedan hittade familjen ett hus i Ale.
- Vi renoverade och gjorde fint. När det var klart så såg vi i en annons att den här gården var till salu. Vi for hit och tittade och för ett år sedan flyttade vi in.
I vintras dök bröd från Stenuddens bageri upp i några butiker i Luleå.
Många höjde på ögonbrynen över att det fanns färskt bakat bröd en söndag som inte är så kallat bake-off.
- Jag ställde mig frågan hur jag skulle få kunder? Så jag tog med sex - sju olika matbröd till Kvantum och bad dem provsmaka. De var mycket nöjda. Så nu har jag två ICA-butiker som jag levererar bröd till i Luleå och nu har Coop också visat intresse.
2 000 idéer
Eftersom Sofia Rambergs bröd är märkta med namn, adress och telefonnummer så har en hel del nyfikna letat sig till det lilla bageriet i Stenudden.
- Folk hittar hit, det gör de. Bland de första kunderna som kom hit var från en plats några mil norr om Boden.
Sofia Ramberg är sambo med en byggnadssnickare och svetsare och tur är kanske det.
Det första projektet var att färdigställa bagastugan. Samtidigt pågår en ombyggnation av huvudbyggnaden och så småningom också ladugården, gårdsbutiken (som ska flyttas) och härbret.
- Drömmen har alltid varit att ha något eget. Jag vill bygga ut här, jag brukar säga att jag har 2 000 idéer. Ibland får Marko bromsa mig, jag vill att allt händer på en gång, helst i förra veckan.
Utflyktsmål
Hon har drömmar och planer för sitt företag.
- Jag vill utveckla detta till ett utflyktsmål. Jag tänker att vi kunde göra om ladugården till vandrarhem. Vi ska bygga en utomhuspool och fler platser ute för servering. Jag vill rensa sly och annat ner till älven som bara ligger ett hundratal meter från huset och kanske köpa en bastuflotte och bygga en brygga där. En grillplats tänker jag mig också.
Samtidigt pågår en renovering och ombyggnad av bostaden som ska krönas med tre torn.
Det händer saker i Stenudden...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om