Bäddat för priskrig - stationerna säljs

Svensk bilprovning AB säljer fem besiktningsstationer i Norrbotten till företaget Opus group.Följden kan bli priskrigi Luleå.- Blir det ont om kunder får vi sänka priserna, säger Magnus Greko, verkställande direktör.

Enkätfråga: Vad tycker du om att Bilprovningen på Storheden har sålts till en annan aktör?

Rolf Johansson, Luleå
- Det är väl precis som med sjukvården. Man vet inte förrän man har testat själv. Det kan bli hur som helst, billigare eller dyrare.

Enkätfråga: Vad tycker du om att Bilprovningen på Storheden har sålts till en annan aktör? Rolf Johansson, Luleå - Det är väl precis som med sjukvården. Man vet inte förrän man har testat själv. Det kan bli hur som helst, billigare eller dyrare.

Foto: Linnéa Bergenudd

Luleå2012-07-10 07:30

Det svenska företaget Opus group har köpt 70 besiktningsstationer för 375 miljoner kronor (se faktaruta).

I Norrbotten berörs fem av Svensk bilprovnings 17 stationer - i Boden, Kalix, Kiruna, Piteå (Öjebyn) samt Storheden i Luleå.

- Vi har haft att göra med Opus group under lång tid. De har levererat utrustning till oss. Ett svenskägt företag känns tryggare än om det skulle vara ett riskkapitalföretag från Östeuropa, säger platschefen Anders Henriksson på Storheden.

"Tillräckligt optimerade"
Enligt Anders Henriksson känner de 13 anställda på Storheden ingen oro över att ägarbytet ska innebära personalnedskärningar.

- Vi är redan tillräckligt optimerade och slimmade. Det här är tvärtom en lättnad för de flesta.

Och Magnus Greko, koncernchef för Opus group, intygar att det inte finns några planer på uppsägningar.

- Vi har inga personalneddragningar planerade. I femårsplanen räknar vi snarare med fler anställda i Luleå, Boden och Kalix. Det kan möjligen vara knepigare för stationerna inåt landet, säger Magnus Greko.

Opus group tar i praktiken över de aktuella stationerna i "oktober-november".

- I första skedet blir det "business as usual". Vi skruvar ned skyltarna på taket, sätter upp våra egna. Kanske lite nya kläder också. Men vi ligger kvar i Svensk bilprovnings IT-system och bokningar sker via deras hemsida under övergångsperioden.

Kan inte vinstkraven skärpas?
- Det är klart att vi ska leverera vinst. Men vi sparar mest på det nya, effektivare IT-system som vi har färdigt inom två år, säger Magnus Greko.

Varning
Flera debattörer, däribland S-riksdagsmannen Leif Pettersson i Boden, har varnat för konsekvenserna av bilbesiktningens avreglering.

Enligt Pettersson skulle en effekt bli att besiktningen av tunga fordon riskerade att försvinna från Norrbotten.

Magnus Greko avfärdar farhågorna.

- Våra analyser visar tvärtom att de tunga besiktningslinorna är värdefulla och kommer således inte att avvecklas.

Däremot avser Opus group att anpassa verksamheten mer efter kundernas villkor.

- Det kan bli längre öppettider under högsäsong i april-maj. Vi kommer också se över prisbilderna. Jag kan till exempel tänka mig lägre priser om man bokar i god tid eller besiktar när det är låg beläggning.

Priskrig i Luleå, där Svensk bilprovning driver sin andra station vidare på Mjölkudden?
- Inte omöjligt. Det är kundens efterfrågan som styr och prisbilden är fri. Blir det ont om kunder i Luleå får vi sänka priserna, säger Magnus Greko.

Fakta Avregleringen

➤ Marknaden för fordonsbesiktningar avreglerades den 1 juli 2010 när Bilprovningens monopol upphörde.

➤ Vid en extra bolagsstämma i januari 2012 beslutade Bilprovningens ägare att sälja två tredjedelar av företagets stationsnät.

➤ Opus group köper totalt 70 stationer som gör cirka två miljoner fordonsinspektioner per år. Merparten ligger i Stockholm, Mälardalen och norra Sverige

➤ Opus group, med huvudkontor i Göteborg, är noterat på OMX First North Premier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om