Svenskt ambulansflygs, KSA:s förbundsdirektör Anders Sylvan anlände själv till Luleå i Pilatusplanet PC-24 och han är imponerad av jetflygplanet.
– Jag har själv arbetat med katastrofmedicin som läkare, bland annat i samband med tsunamikatastrofen 2004. Det jag reagerade på när jag åkte i det här planet är den enastående interiören, hur tyst och vibrationsfritt det är, säger han.
Han medger att prislappen för de sex planen, 700 miljoner kronor, är hög. Men han ser det som väl investerade pengar.
– Vi ska använda de här planen nu i 20–30 år och med tanke på att specialiseringen i de olika regionerna ökar, så kommer även transporterna med ambulansflyg att öka ännu mer, säger Anders Sylvan.
Kritiker har menat att KSA slösar pengar på dyra jetflygplan, i stället för att fortsätta använda propellerplan som både är billigare i inköp och förbrukar mindre bränsle.
– I vår upphandling ställde vi inget krav på att det skulle vara jetflygplan, vårt krav var att planen skulle klara en långflygning (till Reykjavik) utan omtankning. De här planen är anpassade för framtidens behov av ambulansflyg, hur den mixen av propeller- och jetmaskiner ser ut tror jag inte någon riktigt vet i dag.
Ambulansflyget är anpassat för att kunna ta en patient uppkopplad mot den konstgjorda lungan Ecmo, som Karolinska sjukhuset tagit fram.
– Vi hade nyligen ett covidfall i Rio där de var på väg att stänga ner. Men då flög det svenska Ecmo-teamet ner och nu är den patienten ute på gatorna igen. De här planen kommer också transportera organ till donationer över hela Europa, säger Sylvan.
Hur tänker du kring att ni valt plan med förbränningsmotor, som ni tänkt flyga med i 30 år framåt?
– Jag ser inte att det fanns några alternativ i det här läget.
Även regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) var belåten med resultatet av KSA:s långa resa fram till i dag.
– I'm happy! Man får det man betalar för. Det har varit en bumpy road kan man säga som kantats av överklagningar. Det är ett lyft på alla områden att vi är så otroligt nära att verkligen komma igång nu 1 november, säger han.
Per Marcusson, verksamhetschef vid Svensk luftambulans, konstaterar att Pilatus PC-24 är anpassat för sitt ändamål.
– Det märks på interiören. Det har beskrivits som "state of the art", säger han.