Sjukvårdspartisten och regionrådet Kenneth Backgård har själv en bakgrund inom den psykiatriska vården, han är legitimerad psykolog. Han säger att svarta rubriker om upplevda brister inom psykiatrin slår hårt mot personalen som arbetar hårt för att ge en god vård.
– De kan bli nedslagna och tänka: "Är vi så dåliga?". Jag vet att många gör ett fantastiskt jobb.
Liksom divisionschefen Krister Berglund ser han rekryteringen av personal som en stor utmaning. Han hoppas mycket på den psykologutbildning som regionen samarbetar med Luleå tekniska universitet för att få igång.
– Om utbildningen startar är förhoppningen att många av de som väljer att utbilda sig här också stanna kvar.
Enligt Kenneth Backgård har redan stora satsningar gjorts på psykiatrin i Norrbotten och fler ska följa.
– Vi valde att göra psykiatrin till en egen division i samband med den omorganisation som har gjorts. Det var för att ge den en tydligare roll. Effekterna av detta ser vi inte på en gång, men det kommer att ha betydelse på sikt.
Han hänvisar också till det miljardstöd som regeringen ger till att utveckla en vård som finns närmare patienterna. Han medger att den psykiatriska kompetensen på hälsocentralerna i länet varierar mycket.
– Där kan de mobila teamen vara ett sätt att föra ut psykiatrisk kompetens närmare patienterna. Sedan har vi ju ett uppdrag inom primärvården om att genomföra hälsosamtal med befolkningen. Det skulle behöva göras på ett mer strukturerat sätt än i dag, men där finns en möjlighet att upptäcka psykisk ohälsa innan den hinner bli allvarlig, säger Kenneth Backgård.
Han är tveksam till om det finns tillräckligt med vårdplatser för att genomföra det Christina Snell Lumio föreslår, om några dagars inläggning för vidare utredning av patienter som söker psykiatrisk vård akut. Men han skulle gärna se fler försök med frivilliga inläggningar, som har gjorts i Piteå.
På frågan om en patient som Johan, som vi tidigare berättat om, ska tvingas stå utan hjälp på grund av mindre resurser under sommaren, svarar han:
– Akuta vårdinsatser ges alltid, det görs en bedömning av patienter som besöker akutmottagningen. En psykiatrisk jour är också alltid öppen.