Backgård om köpen: "Hade jag rätt till"

Kenneth Backgårds datorköp har skett inom ramen för regelverket – och han ser inget konstigt med att notan landade på nästan 100 000 kronor. "Det hade jag rätt till", säger han.

Kenneth Backgård (SJVP) tycker inte att det finns anledning att ifrågasätta hans datorköp.

Kenneth Backgård (SJVP) tycker inte att det finns anledning att ifrågasätta hans datorköp.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå2019-01-24 11:29

Det var P4 Norrbotten som avslöjade att regionrådet Kenneth Backgård köpt två datorer och tillbehör för totalt 98 000 kronor inklusive moms och låtit skattebetalarna stå för notan. Köpen har gjorts inom den omkostnadsram han hade när han var oppositionsråd. Under förra mandatperioden handlade det om totalt 145 000 kronor.

Backgård motiverar datorköpen med att den dator och den surfplatta regionen tillhandahöll inte höll måttet.

– Jag lämnade tillbaka min landstingsdator eftersom jag inte var nöjd. Den hade inte pekskärm till exempel och den hade, som jag upplevde det, inte den kapacitet som krävs. Plattan hade inget tangentbord, säger han till Norrbottens Media.

Inte heller skärmen på datorn – som Backgård beskriver som "matt" – levde upp till hans standard. Därför bestämde han sig för att köpa annan datorutrustning.

– Det hade jag rätt till.

Den bärbara dator han köpt är delbar. Tangentbordet går att plocka av och skärmen kan användas som surfplatta. Både den och den stationära datorn, som står hemma bos Backgård, beskrivs av datorkunniga personer som P4 Norrbotten varit i kontakt med som "värstingdatorer" med hög kapacitet. Datorerna ska vara lämpliga för personer som spelar tunga spel. Men enligt Backgård själv spelar han inga spel.

– När skulle jag ha tid med det? Den datorn jag bär med mig innehåller några som helst spel. Och min sambo är i min ålder, vi sitter inte och spelar på en dator om jag säger så. Vi har inga barn eller barnbarn hemma heller.

Varför behöver du den höga kapaciteten?

– När det här skulle göras fick jag rådet att köpa något som håller över tid. Jag har fått höra det och läst till mig en del. Processorkapacitet och så vidare fördubblas var 18:e månad så det som är bra i dag är ganska mediokert om tre–fyra år.

Backgård vill inte säga vem som varit hans rådgivare.

Att han behöver både en stationär och en bärbar dator ser han som självklart. När han får en fråga om varför han inte kan använda den bärbara datorn hemma svarar han så här:

– Varför ska man ifrågasätta sådant? Jag vill ha en dator som är stationär, med en rejäl skärm och ett skrivbord. Laptop är en nödlösning som man har när man är ute och reser. Det är mina behov, kort och gott.

Är du nöjd med datorerna?

– Ja, det är jag.

Utrustningen köptes av en återförsäljare i Boden, som inte ingår i Region Norrbottens upphandlade ramavtal. Backgård medger att han inte haft koll på avtalet, men säger också att han ville stödja en lokal företagare i Boden i stället.

– Varför ska alla inköp göras i Luleå? Men jag funderade inte så mycket på ramavtalet. Det är samma sak med omkostnadskontot i övrigt, om man tar en hyrbil är det inte så att man kollar exakt vad ramavtalet är.

Sedan den 1 januari har regelverket för oppositionsrådens omkostnadsramar skärpts. Nu står det att ramavtalet ska tillämpas vid köp av teknisk utrustning och att utrustning som finansierats av regionen ska lämnas tillbaka vid avslutat uppdrag.

Backgård röstade för det nya regelverket, men tycker inte att det var nödvändigt att göra förändringarna.

– Jag tycker egentligen inte det, men jag har inte haft avgörande inflytande på regelverket. Jag tycker det var okej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om